Εξωσωματική γονιμοποίηση και διατροφή


Δύο νέες μελέτες είδαν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες εξέτασαν κατά πόσο η διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχία μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μεταξύ άλλων, επικεντρώθηκαν στις επιπτώσεις της διατροφής στην ποιότητα του σπέρματος, με τους συμμετέχοντες να διανύουν περίοδο που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Κατά πρώτον και οι δύο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση γαλαντοκομικών ειδών με πλήρη λιπαρά επιδρά αρνητικά στην ποιότητα του σπέρματος.

Επίσης, ότι η μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων μειώνει με τη σειρά της τις πιθανότητες επιτυχίας μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σε κάποιους από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να ακολουθήσουν σχεδόν για δύο χρόνια συγκεκριμένη διατροφή, η οποία περιείχε μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεϊνών και μικρότερες υδατανθράκων συγκριτικά με τις προηγούμενες διατροφικές τους συνήθειες.

Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι μετά τους πρώτους μήνες που ακολούθησαν το συγκεκριμένο διαιτολόγιο, πολλοί από τους συμμετέχοντες κατάφεραν να γονιμοποιήσουν.

Παρόμοια όμως είναι και τα συμπεράσματα για τις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, μια γυναίκα που προσλαμβάνει αρκετές πρωτεΐνες και μικρές ποσότητες υδατανθράκων, έχει σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να μείνει έγκυος σε σχέση με μια άλλη που δεν ακολουθεί προσεκτική διατροφή.