Γιατί είμαστε τόσο αγχωμένοι τις γιορτές;


Οι γιορτές είναι σίγουρα συναισθηματικά φορτισμένες κι αυτό πολλές φορές έχει αρνητικό αντίκτυπο στις διατροφικές μας συνήθειες. Η συναισθηματική υπερφαγία είναι ένας από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια των εορτών. Είτε τρέχουμε να προλάβουμε όλες μας τις υποχρεώσεις προτού μαζευτούμε στο σπίτι και γιορτάσουμε μαζί είτε δεν μπορούμε να παρευρεθούμε στο γιορτινό τραπέζι με την οικογένεια, το άγχος μας παραλύει.

Αναζητούμε μια διέξοδο από το stress και τη βρίσκουμε στο φαγητό. Όμως, λίγο μετά συνειδητοποιούμε τι έχουμε κάνει και το άγχος μας κυριεύει ξανά. Μπορούμε άραγε να ξεφύγουμε από αυτό τον φαύλο κύκλο;

Γιατί αγχωνόμαστε τόσο στις γιορτές;

Υπάρχουν κυριολεκτικά αναρίθμητοι λόγοι που μπορούν να μας αγχώσουν κατά την εορταστική περίοδο:

  • Υποσχέσεις που δεν μπορούμε να κρατήσουμε
  • Υπερβολικός φόρτος εργασίας
  • Αδυναμία επίσκεψης σε συγγενείς και φίλους
  • Η ανεύρεση των ιδανικών δώρων
  • Οικονομικοί παράγοντες
  • Το άγχος της κριτικής από συγγενείς και φίλους

Μιας και φορτώνουμε τον εαυτό μας με πολλά, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε όλα. Αυτό με τη σειρά του μας προκαλεί υπέρμετρο άγχος και η πόρτα του ψυγείου φαντάζει πιο ειδυλλιακή από ποτέ! Η σεροτονίνη που εκλύεται μέσα από την κατανάλωση υπερβολικού φαγητού για ορισμένες στιγμές ικανοποιεί τον οργανισμό μας.

Ωστόσο, μόλις περάσει το βραχυπρόθεσμο αυτό συναίσθημα της πληρότητας και της ευτυχίας, βρισκόμαστε και πάλι στην ίδια κατάσταση–έχοντας καταναλώσει και μερικές εκατοντάδες θερμίδες που δεν έπρεπε!

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος;

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα μυστικά που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε το μεγάλο, επικείμενο μακελειό της κουζίνας στις γιορτές. Ορίστε τι πρέπει να κάνουμε:

Να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας: Προτεραιότητά σας πάντοτε οφείλει να είναι ο εαυτός σας. Αντί λοιπόν να αγχώνεστε και να κατηγορείτε τον εαυτό σας γιατί δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει κάθε εργασία ή γιατί δεν σκέφτηκε κάτι πρωτοποριακό ως δώρο, σκεφτείτε διαφορετικά! Η αισιοδοξία είναι πάντοτε το κλειδί της επιτυχίας. Γι’ αυτό θυμηθείτε πως έχετε τόσους λόγους να γιορτάζετε με καλή παρέα, φίλους κι αγαπημένους συγγενείς. Αυτό είναι που αξίζει.

Να ελέγξουμε τις καταστάσεις: Φοβάστε το γιορτινό τραπέζι, μιας κι όλες οι συνταγές είναι παχυντικές; Γιατί δεν προσφέρεστε να φτιάξετε κάτι πιο υγιεινό, ώστε να μπορείτε να το απολαύσετε κι εσείς; Ρωτήστε τι θα περιλαμβάνει το μενού και κάντε έξυπνες επιλογές. Αντί για αναψυκτικά ή πολύ αλκοόλ, πιείτε μια σόδα με φέτες λεμονιού ή ακόμη και νερό. Η παρέα είναι αυτή που μετράει.

Να περάσουμε καλά: Θεωρήστε το γιορτινό τραπέζι ως ένα λόγο για να βρεθείτε με ανθρώπους που αγαπάτε και που ίσως έχετε πολύ καιρό να δείτε. Μιλήστε μαζί τους, βοηθήστε στην κουζίνα, περάστε χρόνο με την οικογένεια και τους αγαπημένους σας και ξεχάστε την εμμονή σας με τον μπουφέ. Βοηθήστε στο καθάρισμα ή στο στόλισμα του σπιτιού, πηγαίνετε για έναν περίπατο στη φύση και παίξτε επιτραπέζια ή μοιραστείτε αστείες ιστορίες.

Η εορταστική περίοδος είναι πάντοτε μια από τις περιόδους όπου αφήνουμε τα συναισθήματα να μας κατακλύσουν. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από την προσπάθειά μας για μια υγιεινή ζωή. Απολαύστε κάθε στιγμή, αλλά παράλληλα αντικαταστήστε την ανάγκη σας για υπερβολικό φαγητό με την επιθυμία να βρεθείτε με ανθρώπους που αγαπάτε και να κάνετε πράγματα που λατρεύετε!

Πηγή: www.iator.gr