6 τρόποι να νιώσεις καλύτερα αν έχεις διαταραχή SAD


Mήπως οι σκοτεινές και μικρές ημέρες σου ρίχνουν τη διάθεση; Δεν συμβαίνει μόνο σε εσένα. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) είναι ένας τύπος κατάθλιψης που προκαλείται στην αλλαγή των εποχών και επηρεάζει περίπου το 5% των ενηλίκων στις ΗΠΑ. Αυτή η σκοτεινή διάθεση συνοδεύεται από συναισθήματα θλίψης, μειωμένα επίπεδα ενέργειας, διαταραχές στον ύπνο αλλά και αλλαγές στην όρεξη.

Ευτυχώς στη χώρα μας η μικρή διάρκεια της ημέρας κρατά λίγο χρονικό διάστημα και έχουμε ηλιοφάνεια περίπου στις 252 ημέρες το χρόνο. Παρόλα αυτά εαν με την αλλαγή της εποχής νοιώθεις πεσμένος δεν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι την άνοιξη για να ξαναβρείς τον εαυτό σου.

Κάνε φωτοθεραπεία

Δεν υπάρχει ήλιος; Κανένα πρόβλημα. Κάποιες έξυπνες συσκευές μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων SAD. Συνήθως εκπέμπουν έντονο φως που είναι περίπου 100 φορές πιο φωτεινό από τον συνηθισμένο εσωτερικό φωτισμό. Οι ειδικοί προτείνουν να στέκεσαι μπροστά σε ένα μηχάμηνα φωτοθεραπείας για 30 λεπτά την ημέρα. Αυτό θα σε βοηθήσει να νικήσεις τη γκρίζα διάθεση και είναι ιδανικό εαν ξεκινάς έτσι την ημέρα σου. Μπορείς να βρεις ανάλογες συσκευές online.

Προσοχή
: για να είναι αποτελεσματική να έχει απόδοση 10,000 lux ή περισσότερο. Αυτές οι συσκευές δεν χρησιμοποιούν ακτίνες UV, αλλά για να είσαι σίγουρος ψάξε το.

Ασκήσου

Πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Αυστραλία έδειξε ότι η τακτική άσκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των περιπτώσεων μελλοντικής κατάθλιψης. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να ασκείσαι έντονα για να έχεις ανάλογο αποτέλεσμα. Δοκίμασε το έντονο καθημερινό περπάτημα ή παρακολούθησε συνεδρίες γιόγκα μερικές φορές την εβδομάδα.

Κάνε αρωματοθεραπεία

Ξέρεις ότι ένα χαλαρωτικό μπάνιο στο τέλος μίας δύσκολης ημέρας μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις; Την επόμενη φορά που θα μουλιάζεις στη μπανιέρα δοκίμασε να προσθέσεις μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι χημικές ουσίες στα έλαια ενεργοποιούν τους υποδοχείς μυρωδιάς στη μύτη και στέλνουν μηνύματα στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη διάθεσή σου. Το γιασεμί και η λεβάντα είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Ωστόσο μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Natural Medicines έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο από ροδόξυλο βοηθά στις καταθλιπτικές διαταραχές.

Προσομοιωτής αυγής

Αντί να ξυπνήσεις με τον ενοχλητικό θόρυβο από το ξυπνητήρι του smartphone, δοκίμασε έναν προσομοιωτή αυγής. Παράγει φως το οποίο σταδιακά αυξάνεται (μιμούμενο τον ήλιο) και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από συμπτώματα εποχικής κατάθλιψης. Ρώσοι ερευνητές επισημαίνουν ότι σε μελέτες διαπίστωσαν ότι η χρήση προσομοιωτών αυγής ήταν εξίσου αποτελεσματικοί με τη φωτοθεραπεία σε ανθρώπους με ήπιο SAD. (έψαξα για εσένα www.itsmart.gr/product_info.php?products_id=17258)

Στρέψου στην βιταμίνη C

Η έλλειψη ηλιοφάνειας σημαίνει λιγότερες ευκαιρίες για το σώμα σου να απορροφήσει τη βιταμίνη D, μάλιστα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Hypotheses εντόπισε τη σύνδεση της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής με την έλλειψη της βιταμίνης D. Γι αυτό μπορείς να προσθέσεις στην καθημερινότητά σου ένα συμπλήρωμα. Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν βιταμίνη D είδαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψής.

Μίλησε για αυτό

Μην υποφέρεις κλεισμένος στη σιωπή, αν τα βλέπεις όλα μαύρα, βρες κάποιον με τον οποίο μπορείς να μιλήσεις. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychiatry έδειξε ότι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ( θεραπεία που βασίζεται στην συνομιλία) ήταν εξίσου αποτελεσματική με τη θεραπεία της φωτοθεραπείας για την αντιμετώπιση του SAD. Έάν η βιταμίνη D και ο έμπιστος λαμπτήρας δεν σε βοηθήσουν βρες ένα κολλητό. Αν πάλι δεν έχεις υπάρχουν γραμμές επικοινωνίας ή και επαγγελματίες με τους οποίους μπορείς να μιλήσεις.

Να έχεις υπόψη σου ότι στο internet υπάρχουν και forum στα οποία μπορείς να μιλήσεις.

Πηγή: www.lifeguide.gr