Επιτυχής δοκιμή τεστ αίματος για πρόβλεψη κινδύνου αποβολής


Το πρώτο τεστ αίματος που μπορεί να προβλέψει με μεγάλο ποσοστό ακριβείας τον κίνδυνο μιας εγκύου γυναίκας να κάνει αποβολή ή να γεννήσει πρόωρα δοκιμάστηκε με επιτυχία από επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Το νέο τεστ θα βοηθήσει τους γιατρούς να ανιχνεύουν έγκαιρα τα ίχνη σοβαρών ιατρικών προβλημάτων στη μητέρα ή στο έμβρυο, έτσι ώστε να έχουν επαρκή χρόνο για να τα αντιμετωπίσουν καθώς μία στις έξι κυήσεις καταλήγει σε αποβολή ενώ σε άλλες περιπτώσεις το μωρό γεννιέται αρκετές εβδομάδες πριν.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ανοσολογίας του Σαν Φρανσίσκο και της κλινικής Care Fertility, έκαναν σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες Times του Λονδίνου και Independent.

Οι αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα γύρω από τον πλακούντα της μητέρας αποβάλλουν μια διακριτή χημική «υπογραφή» στο αίμα κατά τα πρώτα στάδια μιας επικίνδυνης εγκυμοσύνης, την οποία μπορεί να «πιάσει» το τεστ που γίνεται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Οι τέσσερις ξεχωριστές δοκιμές που έγιναν σε συνολικά 160 έγκυες έδειξαν ότι το τεστ έχει σχεδόν πλήρη ακρίβεια (98%) στην πρόβλεψη ενός υπερβολικά πρόωρου τοκετού, 92% στην πρόβλεψη ενός απλώς πρόωρου τοκετού, 92% στην πρόβλεψη μιας αποβολής και 91% στην πρόβλεψη μιας μελλοντικής προεκλαμψίας.

Παρότι η έρευνα για το τεστ είναι υπό εξέλιξη, τέτοια ποσοστά επιτυχίας θεωρούνται άνευ προηγουμένου όμως άλλοι ειδικοί φάνηκαν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας τον μικρό αριθμό των γυναικών στις οποίες δοκιμάστηκε το τεστ.

Σε κάθε περίπτωση, το τεστ δεν είναι ακόμη έτοιμο για κλινική χρήση.

Πηγή: www.ana.gr