Αποφυγή αφυδάτωσης του παιδιού


Μεγάλο μέρος του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, άρα πρέπει να είναι βασικό μας μέλημα η ενυδάτωσή του μέσω επαρκούς πρόσληψης υγρών. Πάμε να δούμε πώς μπορείτε να το καταφέρετε με το παιδί σας:

  • Καλώς ή κακώς τα παιδιά δεν επιδιώκουν από μόνα τους να πιούν νερό ή έστω να ζητήσουν να τους φέρετε. Αυτό σημαίνει ότι είναι καθαρά δική σας ευθύνη να προνοήσετε.

  • Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί νιώθει αίσθημα κόπωσης, ανησυχία ή εκνευρισμό, χωρίς να δικαιολογούνται από δραστηριότητες ή προσλαμβάνουσες, ενδεχομένως η εξήγηση να εδράζεται σε μίνι αφυδάτωση.

  • Μπορεί επίσης να μην έχει καθαρό μυαλό και να αδυνατεί να συγκεντρωθεί στο μάθημα ή στο διάβασμα σπίτι. Για εξετάστε μήπως η μη επαρκής πρόσληψη υγρών παίζει το ρόλο της...

  • Φροντίστε ώστε να προσλαμβάνει αρκετή ποσότητα υγρών στο πρωινό ή στο σχολείο, δίνοντάς του μαζί ένα μπουκαλάκι νερό ή ένα χυμό. Όταν βρίσκεται σπίτι, τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

  • Επειδή ενυδάτωση δεν επιτυγχάνεται μόνο με την πρόσληψη υγρών, χρήσιμο είναι να καταναλώνει το παιδί φρούτα, λαχανικά ή άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό σε τακτική βάση.

Να πούμε ότι οι παραπάνω ενδείξεις και συμβουλές είναι ενδεικτικές, για να πάρετε μια πρώτη ιδέα περί του θέματος. Από εκεί και πέρα, ανάλογα το παιδί, προφανώς υπάρχουν πολλές περισσότερες. Σε κάθε περίπτωση, χρήσιμο θα ήταν να κάνετε μια εμπεριστατωμένη συζήτηση με τον παιδίατρο.