Γιατί είναι καλό να φτιάχνεις μόνη σου τα γεύματα του μωρού


Κάθε νέα μητέρα αισθάνεται το... απαραίτητο άγχος που χαρακτηρίζει τόσο τους πρώτους μήνες της μητρότητας, όσο και την υπόλοιπη ζωή με ένα παιδί! Ναι, η αλήθεια είναι πως πολλές αγωνίες προκύπτουν από τη στιγμή που μία γυναίκα αποκτά παιδιά, αφού προτεραιότητα πλέον παύει να είναι η ίδια και όλο το βάρος της προσοχής της κατευθύνεται προς το μωρό της. Βασικό και κύριο μέλημα όλων είναι το μικρό τους να είναι προστατευμένο, ασφαλές, ευχαριστημένο, υγιές και ευτυχισμένο!

Και ενώ δεν είναι δύσκολο να παρέχεις προστασία και ασφάλεια στο μωρό σου και να φροντίζεις να είναι πάντα ευχαριστημένο και “γεμάτο”, ωστόσο υπάρχουν και μικροκίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν στην καθημερινότητα, που μπορεί να μην είχες εντοπίσει ποτέ... μέχρι να έρθει η ώρα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και το ζήτημα της διατροφής του παιδιού, όταν ξεκινάει πλέον να τρέφεται με στερεές τροφές και όχι αποκλειστικά με μητρικό γάλα.

Ένα από τα βασικά ζητήματα σε αυτή την ηλικία του μωρού είναι το τι είδους τροφές θα του δώσεις. Γιατί υπάρχουν τα έτοιμα σκευάσματα που βρίσκει κανείς σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, αλλά υπάρχει και η επιλογή της προετοιμασίας του γεύματος στο σπίτι! Έχεις σκεφτεί, όμως, τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις δύο επιλογές; Γιατί η απόσταση μεταξύ τους είναι... θεμελιώδης!

Η αλήθεια είναι πως οι έτοιμες βρεφικές τροφές περιέχουν “ακίνδυνα” και “επικίνδυνα” υλικά. Για παράδειγμα, πολλές από αυτές περιέχουν σημαντικές ποσότητες ζάχαρης και αλατιού για να αποκτήσουν εντονότερη γεύση, αλλά και ως συντηρητικά. Πέρα, όμως, από το γεγονός πως η ζάχαρη και το αλάτι πρέπει να αποφεύγεται σε τόσο μικρές ηλικίες, επιπλέον μελέτες έχουν αποδείξει πως η κατανάλωσή τους σε τόσο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης “δημιουργεί” παιδιά με μεγάλη κλίση προς αυτά, κάνοντάς τα ένα μακροχρόνιο πρόβλημα!

Και ενώ η ζάχαρη και το αλάτι μπορεί για κάποιους γονείς να μην θεωρούνται τόσο σημαντικά προβλήματα για τα παιδιά, ωστόσο δεν είναι τα μόνα “προβληματικά” συστατικά που περιέχονται σε βρεφικές κρέμες που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα μωρά. Όπως για παράδειγμα, τα συντηρητικά, τα ενισχυτικά γεύσης και οι πηκτικοί παράγοντες, όλα τους χημικά προϊόντα που δεν θα έπρεπε να συναντώνται σε καμία περίπτωση σε τροφές που προορίζονται για μωρά που δεν έχουν συμπληρώσει καν το πρώτο έτος της ηλικίας τους!

Ακόμη, όμως, και αν φροντίσεις να προμηθευτείς “αγοραστές” κρέμες που δεν περιέχουν τίποτα από τα παραπάνω (σύμφωνα με τα διατροφικά και θρεπτικά στοιχεία που αναγράφονται στην ετικέτα τους), υπάρχει ένας ακόμη λόγος που ίσως σε αποτρέψει. Σύμφωνα με το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο Mayo Clinic, τα μωρά που καταναλώνουν τροφές οι οποίες δεν έχουν υποστεί καθόλου ή ελάχιστη επεξεργασία (whole foods) κατά το πρώτο έτος, θα εκτεθούν σε μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών μεγαλώνοντας.

Γιατί, λοιπόν, να μην προτιμήσεις το φαγητό που θα ετοιμάσεις εσύ στο σπίτι; Με τον τρόπο αυτό, ό,τι περνάει στον οργανισμό του παιδιού θα είναι πολύ περισσότερο ελεγχόμενο από κάθε άλλη περίπτωση. Οι ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και λαδιού που θα καταναλώνει το μικρό σου θα είναι καθαρά δική σου ευθύνη, ενώ τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις για την παρασκευή των γευμάτων θα είναι και πάλι στο δικό σου χέρι να επιλέξεις από πού θα προέρχονται, αν τα φρούτα και τα λαχανικά θα είναι βιολογικής καλλιέργειας ή “κοινής λήψης”, αν το κρέας θα είναι από συγκεκριμένους παραγωγούς ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή και η ευθύνη είναι δική σου και μπορείς να ελέγξεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τι μπαίνει στο σπίτι και τη διατροφή σας. Αν σε αυτό προσθέσεις και τους οικονομικούς λόγους για τους οποίους αξίζει να... ενδώσεις στο homemade παιδικό φαγητό, μιας και το συνολικό κόστος μπορεί να μειωθεί έως και 50% σε σχέση με όσο θα στοίχιζαν οι έτοιμες τροφές, τότε αντιλαμβάνεσαι πως η απόφαση είναι σχεδόν ειλημμένη!

Δώσε, λοιπόν, μία ευκαιρία στο καλύτερο, πιο αγνό και πιο υγιεινό φαγητό που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι για το μωρό σου! 

Πηγή: www.tlife.gr