Από τι επηρεάζεται η ανδρική γονιμότητα

Στις μέρες μας πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας και παρ’ όλο που αρκετοί πιστεύουν ότι πρόκειται για γυναικείο ζήτημα, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι. Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανδρική γονιμότητα:

  • Οι ανθυγιεινές συνήθειες που έχει ένας άντρας ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητά του. Όπου κακές συνήθειες, μιλάμε κυρίως για το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και την κακή διατροφή.

  • Μπορεί η ηλικία των ανδρών να μην είναι τόσο σημαντικός παράγοντας υπογονιμότητας, σε γενικές γραμμές όμως η ποιότητα του σπέρματος αλλάζει μετά τα 40 χρόνια ζωής του. Άρα καλό είναι να γίνονται προσπάθειες σύλληψης με τη σύντροφο πριν από αυτή την ηλικία για να είναι αυξημένες οι πιθανότητες επιτυχίας.

  • Η συστηματική αύξηση της θερμοκρασία των όρχεων, που μπορεί να οφείλεται σε στενά εσώρουχα, σε καυτά ντους ή στα laptops που ακουμπούν στα γόνατα, επηρεάζει αρνητικά την ανδρική γονιμότητα.

  • Ένας ακόμα, άκρως αναμενόμενος παράγοντας που μπορεί να παίξει ρόλο στην ανδρική γονιμότητα είναι το άγχος. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε άγχος, όμως όταν αυτό γίνεται μόνιμος σύντροφος και ξεφεύγει από τα νορμάλ επίπεδα, κάνει κακό και σε αυτό.

  • Μελέτες έχουν δείξει ότι άνδρες που εκτίθενται περισσότερο σε καυσαέρια έχουν χειρότερη ποιότητα σπέρματος και λιγότερα σπερματοζωάρια. Η ρύπανση, επίσης, προκαλεί βλάβες στο γενετικό υλικό των σπερματοζωαρίων.