Μηνιγγίτιδα Β: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο


Με τις ιώσεις να βρίσκονται σε έξαρση, τα 10 κρούσματα μηνιγγίτιδας από τις αρχές του χρόνου έρχονται να μας υπενθυμίσουν την ανάγκη της έγκαιρης πρόληψης.

Η μηνιγγίτιδα τύπου Β δεν χαρακτηρίζεται τυχαία «ύπουλη» νόσος από τους ειδικούς. Και αυτό γιατί εκδηλώνεται αρχικά με τα συμπτώματα μιας απλής ίωσης (πυρετό, εμετό και πονοκέφαλο). Μέσα όμως σε 24 ώρες η μηνιγγίτιδα τύπου Β εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες αναπηρίες ή να οδηγήσει στον θάνατο.

Η ομοιότητα των συμπτωμάτων με εκείνα της γρίπης καθιστά τη μηνιγγίτιδα τύπου Β τρομακτική. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα ανησυχητικά σημάδια και να διαγνωστεί έγκαιρα η μηνιγγίτιδα ώστε να υπάρξει άμεση αντιμετώπισή της.

Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα

Tα αρχικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, όπως αυχενική δυσκαμψία, υψηλός πυρετός, αιμορραγικό εξάνθημα, σύγχυση, πονοκέφαλος, έμετος, φωτοφοβία, είναι συχνά μη ειδικά και μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Ποιοι κινδυνεύουν από μηνιγγίτιδα τύπου Β

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα διατρέχουν τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο, κυρίως επειδή έρχονται αντιμέτωποι με νέες καταστάσεις και ο τρόπος της ζωής τους αλλάζει. Οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες εμφανίζουν ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό θνητότητας.

Μηνιγγίτιδα: 9 στους 10 παιδιάτρους συστήνουν τον εμβολιασμό

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οφείλεται κυρίως στην οροομάδα Β (MenB) και ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών στην Ελλάδα (47 άτομα ετησίως) και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με τα βρέφη κάτω του ενός έτους να αποτελούν την κυριότερη ευπαθή ομάδα που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης.

Η Δρ. Τζωρτζίνα Τζανακάκη, από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας της ΕΣΔΥ, εκτιμά ότι μέχρι το 2020 τα περιστατικά μηνιγγίτιδας Β θα αυξηθούν κατά 60% και η θνητότητα εξαιτίας της μηνιγγίτιδας Β κατά 40%. Τα στοιχεία και οι ανησυχητικές προβλέψεις δεν αφήνουν σε καμία περίπτωση περιθώρια για εφησυχασμό.

Σύμφωνα με την έρευνα του Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Σουλιώτη, που διεξήχθη σε δείγμα 201 Ελλήνων παιδιάτρων και 1.003 γονέων, 9/10 Έλληνες παιδιάτρους συστήνουν στους γονείς τον εμβολιασμό έναντι της Μηνιγγίτιδας Β για το παιδί τους, δίνοντας έμφαση στα μικρότερα του ενός έτους παιδιά με ποσοστό 40.2%.

Ασπίδα προστασίας ο εμβολιασμός

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης για την καταπολέμηση των λοιμωδών νοσημάτων – ειδικά της μηνιγγίτιδας Β, η οποία εξελίσσεται ραγδαία και είναι δυνητικά θανατηφόρος τόσο στη βρεφική όσο και στην εφηβική ζωή, είναι ο εμβολιασμός. Από το 2013 ο εμβολιασμός κατά της Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β κατέστη εφικτός με την διάθεση του εμβολίου Bexsero στην στην Ελλάδα.

Το εμβόλιο Bexsero ενδείκνυται για την ενεργητική ανοσοποίηση ατόμων ηλικίας από 2 μηνών και άνω έναντι της διηθητικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis.

Από το 2017, το Bexsero, το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β, εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών. Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας το αποζημιώνει για τις «ομάδες υψηλού κινδύνου». Έχει εγκριθεί σε πάνω από 35 χώρες και διατίθεται σε 24 χώρες σε όλο τον κόσμο, με τις δόσεις που έχουν χορηγηθεί να ξεπερνούν τα 17 εκατομμύρια.

Η υψηλή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου έχει τεκμηριωθεί μετά τον εμβολιασμό περίπου 1 εκατομμυρίου παιδιών ηλικίας έως ενός έτους στο Η.Β, ενώ η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται στο 83% έναντι οποιουδήποτε στελέχους της μηνιγγίτιδας Β και 94% κατά των στελεχών που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού, για όλα τα παιδιά που έλαβαν τις πρώτες δύο από τις τρεις συνιστώμενες δόσεις.

Μηνιγγίτιδα: 1 στους 10 που νοσεί πεθαίνει ενώ υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο για όλους

Το 2017, το εμβόλιο Bexsero εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και αποζημιώνεται για τις «ομάδες υψηλού κινδύνου». Αντίστοιχα χώρες όπως η Αγγλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ανδόρα, έχουν ήδη εντάξει το Bexsero στα αντίστοιχα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, επιπροσθέτως των ομάδων υψηλού κινδύνου, συστήνοντας και αποζημιώνοντας το εμβόλιο από την ηλικία 0 -1 ετών, κατά προτεραιότητα.

Περιστατικά μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα

Το πιο πρόσφατο περιστατικό εκδηλώθηκε στις 23 Αυγούστου στην Κρήτη και σε αντίθεση με το άδοξο περιστατικό που εκδηλώθηκε το Μάιο, στο οποίο έχασε τη μάχη για τη ζωή, το 2χρονο αγοράκι από τα Γρεβενά, ευτυχώς είχε αίσιο τέλος χάρη στην άμεση αντίδραση της μητέρας σε και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου από την Παιδίατρο.

Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί συνολικά 10 κρούσματα της νόσου στην χώρα μας, ενώ το 2016 καταγράφηκαν συνολικά 40 περιστατικά εκ των οποίων ένα δίχρονο παιδάκι από τα Γρεβενά έχασε τη ζωή του ενώ πεντάχρονη από το Καματερό που νόησε, οδηγήθηκε σε ακρωτηριασμό. 

Πηγή: www.newsit.gr