Η συμπληρωματική θεραπεία στη σκλήρυνση κατά πλάκας


Γράφει ο Δρ. Μ. Παπαχαραλάμπους,
διευθυντής τΠαθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου METROPOLITAN
και Επιστημονικής Διευθυντής της Ορθοβιοτικής Ιατρικής


Θα μπορούσες να φανταστείς ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτό το ύπουλο αυτοάνοσο, ταλαιπωρεί 2.500.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, από τους οποίους οι 600.000 είναι κάτοικοι της Ευρώπης;

Θέλεις ακόμη άλλο ένα συγκλονιστικό στοιχείο;
Είναι η δεύτερη σε συχνότητα νευρολογική νόσος των ενηλίκων και των νεαρών ανθρώπων..

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια φλεγμονώδης αυτοάνοση ασθένεια, στην οποία τα μονωτικά καλύμματα των κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη καταστρέφονται. Η καταστροφή της μυελίνης διαταράσσει την ικανότητα τμημάτων του νευρικού συστήματος να επικοινωνούν μεταξύ τους και προκαλεί μόνιμο νευροεκφυλισμό.

Παράγοντες που επηρεάζουν

Υπάρχουν ενδείξεις ότι, εκτός από την γονιδιακή προδιάθεση, έχουν εμπλακεί οι ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τα προιόντα μεταβολισμού του οξυγόνου, το οποίο προκαλεί αυξημένο οξειδωτικό Stress και οδηγεί στον κυτταρικό θάνατο και την κυτταρική απόπτωση. Επίσης έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου το γλουταμινικό οξύ και η εμπλοκή αυτοάνοσων αντιδράσεων.

Εκτός των θεραπειών της κλασσικής νευρολογίας, οι ειδικοί προτείνουν συνδυαστικά αντιοξειδωτικά σκευάσματα, όπως της γλουταθειόνης, που λειτουργούν σαν συμπληρωματική ιατρική.

ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ

Το τμήμα θεραπευτικών εγχύσεων της Ορθοβιοτικής Ιατρικής προτείνει ενημερωμένα πρωτόκολλα της ιατρικής αντιγήρανσης και συμπληρωματικής ιατρικής σε ανθρώπους, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές νόσους. ΄Εχει δημιουργήσει πρωτόκολλα έγχυσης από το μείζων αντιοξειδωτικό αμινοξύ γλουταθειόνη (GSH-Px), μαζί με άλφα λιποικό οξύ, που συμβάλλουν κατά των ελευθέρων ριζών, του οξειδωτικού στρες, βοηθούν στην αποτοξίνωση του σώματος, συμβάλλοντας στην αναστολή της γρήγορης και της ραγδαίας εξέλιξης των νευρολογικών νόσων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στις νευρολογικές παθήσεις, κυρίως την ΑLS – πλάγια μυατροφική σκλήρυνση και την multiple sclerosis – σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τόσο για την πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, όσο και τη σκλήρυνση κατά πλάκας, που ανήκουν στην κατηγορία των νευροεκφυλιστικών νόσων, μετά από πολλά χρόνια εντατικής μελέτης και έρευνας, έχουν βρεθεί πολύ λίγα γονίδια ή σίγουρες αιτίες, που εμπλέκονται στην εξέλιξή τους. Είναι δύσκολο να καθοριστεί ποια από τις υποθετικές μοριακές διαδικασίες είναι σημαντική στην ενεργοποίηση της λειτουργίας των κυττάρων και του θανάτου τους.

Στην ALS (πλάγια μυατροφική σκλήρυνση), συναντάται η οικογενής μορφή και η σποραδική μορφή.

Η οικογενής μορφή περιλαμβάνει το 5-10% των περιπτώσεων ενώ στη σποραδική μορφή ανήκει το 90% των περιπτώσεων.

Τα σύγχρονα πρωτόκολλα της Ορθοβιοτικής Ιατρικής, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικάνικης ένωσης ALS και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Anti-Aging, αποτελούν μία νέα ελπίδα για τους πάσχοντες από αυτές τις νόσους. 

Πηγή: www.lifeguide.gr