Όταν πλησιάζει η ώρα του τοκετού

Το 9μηνο της εγκυμοσύνης φτάνει στο τέλος, η ώρα του τοκετού πλησιάζει ημερολογιακά και το άγχος σας «χτυπάει» κόκκινο, καθώς δε γνωρίζετε ποιες είναι οι ενδείξεις που πρέπει να σας προετοιμάσουν ψυχολογικά. Το mother.gr καταγράφει τις κυριότερες: 

Μια πρώτη, εμπειρική ένδειξη ότι διανύετε τις τελευταίες εβδομάδες πριν τον τοκετό είναι η συχνότητα που πηγαίνετε στην τουαλέτα για να ουρήσετε. Και αυτό συμβαίνει επειδή το έμβρυο κατεβαίνει και παίρνει την τελική θέση, με αποτέλεσμα να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην ουροδόχο κύστη.

Να είσαστε προετοιμασμένη ότι αυξάνονται οι κράμπες και οι πόνοι στην πλάτη. Ρωτήστε το γιατρό σας αν και τι μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε μια κάποια ανακούφιση όταν βιώνετε τα παραπάνω.

Ένα καλό νέο αυτής της περιόδου είναι ότι σπάνια μια γυναίκα που είναι σχεδόν έτοιμη να γεννήσει παίρνει περισσότερα κιλά. Κοινώς, όσα ήταν να πάρετε τα πήρατε!

Όσο πλησιάζει η στιγμή που θα φέρετε στον κόσμο το μωρό σας, αλλάζουν χρώμα και υφή τα κολπικά υγρά. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι γίνονται πιο πηχτά.

Από εκεί και πέρα, ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο τοκετός πλησιάζει είναι οι συσπάσεις της μήτρας, οι οποίες συμβαίνουν όλο και πιο συχνά. Σε αυτή την περίπτωση, καλέστε το γιατρό σας για να σας δώσει οδηγίες.

Επίσης, θα παρατηρήσετε ότι αποβάλλονται οι βλέννες που κάλυπταν το άνοιγμα του τραχήλου για να μην εισέλθουν μικρόβια από τον κόλπο προς τη μήτρα. Αυτή η αποβολή γίνεται αντιληπτή από τις αιματηρές και βλεννώδεις εκκρίσεις.

Τέλος, κατά το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης παρατηρούνται πιο συχνά διάρροιες, αφού ο οργανισμός σας βρίσκεται σε υπερδιέγερση.