Σημεία προσοχής στην καθημερινή ρουτίνα του μωρού

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές τη σημασία της ύπαρξης ρουτίνας, ενός σταθερού δηλαδή προγράμματος στην καθημερινότητα των παιδιών, αρχής γενομένης από τη βρεφική ηλικία. Πάμε να δούμε σε ποιους άξονες πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειές σας:

  • Η διαμόρφωση συγκεκριμένης ρουτίνας ύπνου είναι απαραίτητη από τη βρεφική ακόμα ηλικία. Εκτός από την ώρα που θα βάζετε το μωρό σας για ύπνο, πρέπει να υπάρχει και στάνταρ «ιεροτελεστία» στην προετοιμασία του.

  • Μέσα από την εμπειρία θα μπορέσετε να διαμορφώσετε την κατάλληλη για το παιδί σας ρουτίνα ύπνου, με δεδομένο ότι δεν είναι ίδια για όλα τα μωρά. Αναγνωρίστε τα σημάδια από τη συμπεριφορά του και αντικαταστήστε κάποιες συνήθειες που προσπαθείτε να καθιερώσετε αλλά αποδεικνύεται ότι δεν το χαλαρώνουν.

  • Όσο διαρκεί η διαδικασία διαμόρφωσης της καθημερινής ρουτίνας, είναι λάθος να παρεμβληθεί κάποια σημαντική αλλαγή, όπως για παράδειγμα μια μετακόμιση. Για να στεφθούν με επιτυχία οι προσπάθειές σας, είναι απαραίτητο να υπάρχει σταθερότητα στο περιβάλλον του μωρού.

  • Η αλήθεια είναι στο κομμάτι του αφορά το τάϊσμα του μωρού, δεν είναι εφικτό να γίνει προγραμματισμός. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να μπορέσετε μέσα από την εμπειρία σας να «διαβάζετε» τα μηνύματα που σας στέλνει ότι πεινάει.

  • Από τη στιγμή που η ανάπτυξή του γίνεται με γρήγορους ρυθμούς, πρέπει να δείξετε ευελιξία και αποτελεσματικότητα σε τυχόν αλλαγές που θα απαιτηθούν από την εξελικτική διαδικασία. Με απλά λόγια, δε σημαίνει ότι βρήκατε το κατάλληλο πρόγραμμα για το αγγελούδι σας και δεν αλλάζει ούτε μετά από μήνες!

  • Είναι φυσικό και αναμενόμενο ότι θα υπάρξουν δυσκολίες κατά τη διαμόρφωση του προγράμματος. Εσείς δεν έχετε παρά να συνεχίσετε τους πειραματισμούς «οπλισμένοι» με υπομονή και επιμονή, παρά τα πισωγυρίσματα.