«Μαμά, πού είναι η νονά;»


Χρειάζεται προσοχή στην επιλογή νονάς για το μωρό σας, καθώς σε καμία περίπτωση δε θέλετε να αραιώσουν οι σχέσεις σας με την πάροδο του χρόνου και να νιώθει άσχημα το παιδί που δεν τη βλέπει. 

  • Το σίγουρο είναι ένα: η επιλογή δεν πρέπει να γίνεται επιπόλαια για μια σειρά από λόγους. Να μην είναι δηλαδή μια πρόσφατη γνωριμία, η οποία συνέπεσε την περίοδο της εγκυμοσύνης και κάνετε απλά καλή παρέα, αλλά μια ουσιαστική σχέση που έχει δοκιμαστεί μέσα στο χρόνο. Κάπως έτσι θα γλιτώσετε από τη δυσάρεστη εξέλιξη που περιγράψαμε στην εισαγωγή του θέματος.
  • Φυσικά η απόφαση θα πρέπει να προκύψει έπειτα από ώριμη συζήτηση με το σύντροφό σας, έχοντας σταθμίσει όλα τα δεδομένα. Μην ξεχνάτε ότι καλείστε να πάρετε μια σημαντική απόφαση, τόσο για εσάς, όσο κυρίως για το παιδί και την ψυχολογία του. 
  • Νονά του μωρού δεν κάνουμε έναν άνθρωπο ως ανταπόδοση για κάποια υποχρέωση που του έχουμε, αλλά κάποιον που θεωρούμε δικό μας και άξιο να αναλάβει το ρόλο αυτόν. 
  • Είθισται τα πρώτα χρόνια μετά τη βάφτιση ενός παιδιού, η νονά να κάνει τακτικές επισκέψεις στο σπίτι σας και να είναι συνεπής σε όλες τις «υποχρεώσεις» της απέναντί του. Το θέμα είναι να βρείτε τους τρόπους να βρίσκεται κοντά του και όταν μεγαλώσει κατά πολύ.
  • Όταν βλέπετε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η νονά αραιώνει τις επαφές μαζί σας και κατ'επέκταση με το παιδί, καλό θα ήταν να κάνετε μια κουβέντα μαζί της. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρόκειται για κάτι τυχαίο που έχει να κάνει με την περίοδο ή ακόμα-ακόμα ότι την έχει ενοχλήσει κάτι από τη συμπεριφορά σας και να λυθεί.
  • Ακόμα κι αν σας έχει πειράξει κάποια δική της συμπεριφορά, ακόμα κι αν παρέλειψε κάτι απέναντι στο παιδί χωρίς πρόθεση, στο μυαλό σας να έχετε τη σύσφιξη των σχέσεών σας και να μη λειτουργήσετε εγωιστικά ή εκδικητικά.