Τι να προσέξετε στο αυτοκίνητο με το παιδί


Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης με το αυτοκίνητο οι γονείς θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία και την ασφάλεια των παιδιών. Ας δούμε τα σημαντικότερα tips ασφαλείας, που αποτελούν έναν μίνι οδηγό ειδικά για γονείς, σύμφωνα με το childrencare.gr:

– Τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών και μέχρι να ξεπεράσουν τα 135 cm ύψος θα πρέπει να κάθονται πάντοτε πίσω, στο ειδικό κάθισμα ασφαλείας, με την ειδική ζώνη δεμένα.

– Από την πρώτη ημέρα που φεύγουν από το μαιευτήριο τα βρέφη θα πρέπει να κάθονται στο ειδικό βρεφικό κάθισμα και όχι σε καλαθούνα.

– Η χρήση καθισμάτων που είναι στραμμένα ανάποδα στη φορά κίνησης του αυτοκινήτου είναι η πιο ασφαλής.

– Θεωρητικά η μεσαία θέση του πίσω καθίσματος είναι η πιο ασφαλής με μικρότερες πιθανότητες τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης.

– Μεταξύ των 2 πίσω θέσεων, συνιστάται αυτή πίσω από το συνοδηγό, διότι έχει αποδειχτεί ότι οι βλάβες μετά από μία σύγκρουση είναι ηπιότερες σε σχέση από εκείνες στην αριστερή.

– Φροντίστε να έχετε κλειδώσει το παιδικό κάθισμα στους κατάλληλους υποδοχείς (ISOfix), για όσα από τα οχήματα διαθέτουν, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

– Χρησιμοποιήστε το κάθισμα που είναι κατάλληλο για την ηλικία και το βάρος του παιδιού με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τα ασφαλή καθίσματα φέρουν το σήμα ECE R4403 στη συσκευασία.

– Μην χρησιμοποιείτε ποτέ πορτμπεμπέ ή καλαθούνα στα βρέφη, και φυσικά τα παιδιά δεν πρέπει να ταξιδεύουν στα γόνατα ή στην αγκαλιά των ενηλίκων.

– Η μεταφορά στην αγκαλιά των παιδιών έστω και σε μικρές αποστάσεις μπορεί να είναι θανατηφόρα μετά από ατύχημα.

– Ποτέ μην τοποθετείτε το παιδικό κάθισμα σε θέση με ενεργοποιημένο αερόσακο.

– Δεν επιτρέπονται δύο παιδιά δεμένα μαζί σε μία ζώνη ασφαλείας.

– Ακόμη και για τις πιο σύντομες διαδρομές, ασφαλίστε τα παιδιά σας στα παιδικά καθίσματα.

– Οι πόρτες του αυτοκινήτου πρέπει να είναι ασφαλισμένες και να ανοίγουν μόνο από έξω. 

Πηγή: www.altsantiri.gr