Παιδί με αυτοσεβασμό: ευχής έργον!

Μπορεί ο σεβασμός να κερδίζεται, όμως ο αυτοσεβασμός ή υπάρχει ή δεν υπάρχει. Σε μια εποχή που διδάσκει τα ημίμετρα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αναθρέψετε ένα παιδί με αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια:

  • Το πρώτο και βασικό ζητούμενο για τον αυτοσεβασμό είναι η αποδοχή ή μάλλον ο συμβιβασμός με τις αδυναμιες και τα μειονεκτήματα. Κι αν κάποια από αυτά επιδέχονται ουσιαστικής βελτίωσης, υπάρχουν κι άλλα στα οποία λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε.

  • Αυτοσεβασμός σημαίνει προσπαθώ για το καλύτερο με θεμιτά μέσα, χωρίς εκπτώσεις στα θέλω μου. Κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, κρατάω το ηθικό δίδαγμα από την αποτυχία μου, ανασυγκροτούμαι και προχωράω παρακάτω. Αυτή είναι μια γενική αρχή που πρέπει να διδαχθεί το μικρό σας με συνέπεια.

  • Αφήστε το παιδί να κάνει τις επιλογές του όπου πρέπει και μη λειτουργείτε υπερπροστατευτικά, αν θέλετε να αποκτήσει αυτοσεβασμό όταν μεγαλώσει. Άβουλος άνθρωπος και αυτοσεβασμός δεν πάνε μαζί!

  • Μάθετε το παιδί να μη φοβάται μπροστά σε μια νέα πρόκληση, εφ'όσον είναι κάτι που θέλει να κυνηγήσει. Για την ακρίβεια, διδάξτε του κάποια τρικ να ξεπερνάει το φόβο του μπροστά στο άγνωστο.

  • Μάθετε στο παιδί να βάζει όρια όταν η συμπεριφορά κάποιου το κάνει να νιώθει άσχημα. Πολλοί άνθρωποι μένουν αμίλητοι και δεν εκδηλώνουν την ενόχλησή τους υπό το φόβο να χαλάσουν την εικόνα τους στους τρίτους ή επειδή δε θέλουν να λογομαχήσουν. Κάπως έτσι όμως ο αυτοσεβασμός πάει περίπατο!