Συνταγή για παστίτσιο με μανιτάρια


Η διαδικασία δε διαφέρει από το κλασικό παστίτσιο. Τα υλικά αλλάζουν λίγο, συν ότι θα χρειαστεί να κάνεις σπιτική μπεσαμέλ και όχι να την πάρεις έτοιμη.

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 1 πακέτο μακαρόνια
  • 2 κιλά μανιτάρια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 600 γρ. σάλτσα τομάτας
  • 1 φλ. λάδι
  • λίγη κανέλα (προαιρετικά)


Για την μπεσαμέλ:

  • 7 φλ. γάλα σόγιας (ή και νερό)
  • λίγο μπαχάρι (προαιρετικά)
  • 3 1/2 φλ. αλεύρι
  • 1 φλ. λάδι
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Βήμα 1: Τα μακαρόνια

Ξεκινάμε από τα βασικά. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια. Μόλις βράσουν τα σουρώνουμε, τα τσιγαρίζουμε με λίγο Βιτάμ-που είναι φυτικό-ή λάδι και τα αφήνουμε στην άκρη. Θα σου προτείναμε να τα κάνεις al dente, να κρατάνε λίγο δηλαδή γιατί μετά θα ψηθούν και στο φούρνο.

Βήμα 2: Η σάλτσα

Προχωράμε στη γέμισή μας. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάλε το λάδι για να κάψει. Στο μεταξύ, ψιλόκοψε το κρεμμύδι και στο μούλτι χτύπα τα μανιτάρια για να γίνουν σαν κιμάς. Μόλις κάψει το λάδι σόταρε το κρεμμύδι και έπειτα τα μανιτάρια.

Πρόσθεσε το ποτήρι με το κρασί, κάνε τα μια γύρα να ανακατευτούν και πρόσθεσε τη σάλτσα τομάτας. Βάλε αλάτι, πιπέρι και κανέλα και άστο μέχρι να έχει ρουφήξει τα περισσότερα υγρά.


Tips: Εμάς μας αρέσει να χρησιμοποιούμε σάλτσα κονκασέ (αυτή με τα κομματάκια ντομάτας), γιατί μετά τα κομματάκια σου δίνουν μια δροσερή αίσθηση στο στόμα. Επίσης, αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και μαϊντανό στη σάλτσα σου.

Βήμα 3: Η μπεσαμέλ

Όσο περιμένεις τη γέμιση να δέσει λίγο, ξεκίνα τη μπεσαμέλ. Βράσε λίγο το γάλα σόγιας ή το νερό- ό,τι προτιμάς- και διέλυσε το αλεύρι σε λίγο κρύο νερό.

Ανακάτεψε το διαλυμένο αλεύρι με το γάλα και πρόσθεσε και το μπαχάρι. Ανακάτεψε μέχρι να σφίξει και να έχει σχεδόν την κρεμώδη υφή της κλασικής μπεσαμέλ.

Σε αυτό το σημείο, προθέρμανε το φούρνο στους 200 στον αέρα και ξεκίνα να "στρώνεις" το παστίτσιο. Σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο-από Βιτάμ- πυρέξ, βάλε τα μισά μακαρόνια, τη γέμιση, τα υπόλοιπα μακαρόνια και τη μπεσαμέλ σου. Ψήσε μέχρι να ροδίσει. Αυτό ήταν! 

Bonus tip

Αν δεν σου αρέσουν τα μανιτάρια, σου έχoυμε λύση. Σε περίπτωση που δεν το έχεις ανακαλύψει ακόμα, στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν σακουλάκια με κιμά σόγιας. Πίστεψέ μας, δεν έχει καμία διαφορά στη γεύση και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για το παστίτσιο σου.

Ακολούθησε τις οδηγίες που θα σου δώσει η συσκευασία και έπειτα πρόσθεσέ τον στη σάλτσα. Βέβαια, αν θέλεις μπορείς να βάλεις και μανιτάρια και κιμά σόγιας.

Πηγή: www.ediva.gr