Πώς η μουσική βοηθάει τα μωρά σας να αναπτυχθούν λεκτικά!


Οι γονείς συνήθως δείχνουν την αγάπη τους στα μωράκια τους, σιγοτραγουδώντας την ώρα του φαγητού, νανουρίζoντάς τα την ώρα του ύπνου, ψιθυρίζοντας γλυκές μελωδίες την ώρα του θηλασμού ή την ώρα του μπάνιου. Ξέρουν λοιπόν από ένστικτο ότι η μουσική βοηθάει τα μωράκια τους να αναπτύσσονται. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που όλο και περισσότεροι γονείς εμπιστεύονται μουσικοκινητικά προγράμματα για την εισαγωγή των παιδιών τους στο μαγικό χώρο της μουσικής και της κίνησης.

Από την πλευρά των παιδαγωγών, των ψυχολόγων αλλά και επιστημόνων, που ασχολούνται με παιδιά είναι κοινώς παραδεκτό πως η μουσική βοηθάει να αναπτυχθούν τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Ειδικότερα η μουσικοκινητική για μωρά βοηθάει τα μωρά να αναπτύσσονται λεκτικά,  λέγοντάς τους τραγουδάκια ή ιστοριούλες, ενώ, παράλληλα, πολλά μωράκια, που ακόμα δε μιλούν, αναπτύσουν εσωτερικό λόγο. Για παράδειγμα ξέρουν ποιο τραγούδι λέει η μητέρα ή η παιδαγωγός από τη μελωδία του και το αποδίδουν κινητικά.

Με τη χρήση των πρώτων μουσικών οργάνων μαθαίνουν το ρυθμό και αναπτύσσουν δεξιότητες (αμφιπλευρικότητα-λεπτό χειρισμό). Ενθουσιάζονται που μπορούν να παράγουν ήχο, με τη βοήθεια των μουσικών οργάνων και ενθουσιάζουν με αυτή τους την ανακάλυψη και τους γονείς τους.

Μαθαίνουν να σέβονται τα μουσικά όργανα και να μη τα χαλούν, έτσι δε χαλούν και τα αντικείμενα του σπιτιού ή τα παιχνίδια τους.

Καταπολεμούν το άγχος και τον εκνευρισμό, έτσι είναι πιο ήρεμα μωρά και, κατά συνέπεια, και πιο ήρεμοι γονείς.

Κοινωνικοποιούνται μέσα από την ομάδα. Μαθαίνουν να μοιράζονται πράγμα πολύ δύσκολο στις τρυφερές ηλικίες, που αγαπούν να έχουν μόνο εκείνα κάποιο αντικείμενο και να μη το δίνουν σε άλλα παιδιά.
Μαθαίνουν να περιμένουν, να έχουν υπομονή, να κινούνται στο χώρο χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση των άλλων παιδιών.

Αναπτύσουν τις πρώτες φιλίες τους, γι' αυτό καλό είναι οι γονείς να είναι συνεπείς στην όμαδα τους, αφού όσο και αν φαίνεται παράξενο, τα μωράκια αναζητούν τα γνώριμα φιλαράκια τους.

Τα προγράμματα γίνονται συνήθως με κάποιο συνοδό, αλλωστε οι πιο σημαντικοί δάσκαλοι στη ζωή του μωρού είναι οι γονείς.

Με τη βοήθεια της μουσικής και της κίνησης αναπτύσσεται μια διαφορετική σχέση με το μωρό σας. Είναι η ώρα που γίνεται μια ανταλλαγή συναισθημάτων και εμπειριών, αφού το μωράκι ανακαλύπτει πράγματα και μαζί του ανακαλύπτουν και οι γονείς. Ενισχύεται έτσι η σχέση με το παιδί αλλά και όσα ζευγάρια παρακολουθούν το πρόγραμμα μαζί ενισχύουν και τη δική τους σχέση.

Ευτυχώς, στις μέρες μας υπάρχουν πολλά τέτοια προγράμματα μουσικοκινητικής αγωγής, σίγουρα θα βρείτε κάποιο που να σας ταιριάζει.

Μη ξεχνάτε πως εξίσου σημαντικότατο ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος παίζει ο παιδαγωγός,για αυτό εκτός από τις μουσικές ή κινητικές του γνώσεις θα πρέπει να έχει και παιδαγωγικές γνώσεις,να είναι ένας δυναμικός εμψυχωτής με ταλέντο,αγάπη και κυρίως πάθος για το αντικείμενο που υπηρετεί.

Αν ο παιδαγωγός διαθετεί αυτά τα προσόντα τότε προετοιμαστείτε να ζήσετε με το μωράκι σας υπέροχες και αλησμόνητες δημιουργικές στιγμές

Φραντζέσκα Θεοδωρουλάκη
Μουσικός και νηπιαγωγός - δασκάλα συστήματος Orff.
www.mousikokinitiki.gr