Νηστίσιμο, μεθυσμένο χταποδάκι στη χύτρα!



Μπορεί να είναι μέρες νηστείας αλλά αυτό δεν μας πτοεί καθόλου μιας και νόστιμες επιλογές υπάρχουν πολλές. Τα καλαμαράκια, οι γαρίδες και το χταποδάκι είναι μερικές από αυτές. Αυτό που μας ζορίζει περισσότερο είναι οι περιορισμένοι τρόποι που μπορούμε να τα μαγειρέψουμε.


Όχι, πλέον! Σήμερα θα σου δείξω μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για μεθυσμένο χταποδάκι στη χύτρα. Ξέχνα το βραστό ή στη σχάρα και ετοιμάσου για μια έκρηξη γεύσεων. Τα υλικά είναι λίγα, αλλά ο συνδυασμός τους μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους!

 

 

Συνταγή για μεθυσμένο χταποδάκι στη χύτρα



Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 1 κιλό χταπόδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • σάλτσα τομάτας (περίπου 1 1/2 κούπες)
  • 1/2 ποτήρι κρασιού τσίπουρο
  • αλάτι και πιπέρι



Εκτέλεση:



Πλένουμε το χταπόδι καλά και το κόβουμε σε κομματάκια. Μπορείς να το κόψεις είτε σε μεγάλα κομμάτια- δηλαδή απλά να χωρίσεις τα πλοκάμια- ή να το κόψεις σε μικρές μπουκίτσες (εγώ έτσι το κάνω). Εμένα μου αρέσει να βγάζω το δέρμα από το χταπόδι καθώς το πλένω. Μου μαγειρεύεται πιο καλά και βγαίνει ούτε πολύ μαλακό, ούτε πολύ σκληρό στο μάσημα. Ακριβώς όπως το θέλω.



Σε χαμηλή χύτρα- ή κανονική αν δεν έχεις χαμηλή- ρίχνουμε ελαιόλαδο να καλύψει τον πάτο. Μόλις κάψει, πετάμε το κρεμμύδι το οποίο το έχουμε ψιλοκόψει. Μόλις ροδίσει το κρεμμύδι, ρίχνουμε το χταποδάκι να τσιγαριστεί και αυτό ελαφρώς.


Έπειτα σβήνουμε με το τσίπουρο. Ανακατεύουμε 2-3 φορές και προσθέτουμε τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Κλείνουμε τη χύτρα και περιμένουμε να σηκωθεί η βαλβίδα. Αφότου σηκωθεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε για 10-15 λεπτά.


Tip: Αν δεν σου αρέσει το τσίπουρο, μπορείς να βάλεις κόκκινο κρασί, ούζο ή και ρετσίνα! Επίσης με τη σάλτσα τομάτας βάλε όση θέλεις αναλόγα πόσο κόκκινο το θέλεις!


Το χταπόδι είναι έτοιμο. Σέρβιρε το σε μια πιατέλα με λίγο μαϊντανό από πάνω και καλή σου όρεξη! 


Πηγή: www.ediva.gr