Chosen #13: Ένα γράμμα στο πιο χαρούμενο παιδί του κόσμου


 

Δεν έχει πολλή σημασία το αληθινό μου όνομα, σημασία έχει αυτή η αληθινή ιστορία, η ιστορία μιας υιοθεσίας, με όλα τα περίεργα, διαφορετικά και έντονα συναισθήματα που την περιβάλλουν. 

Μια ιστορία που σκοπό δεν έχει να επικεντρωθεί σε μια γυναίκα ή σε ένα άντρα ή σε μια σχέση, παρά μόνο στο παιδί που πρόκειται να βρει μια αγκαλιά και ένα διαφορετικό μέλλον σε μια οικογένεια.


Αν κι εσύ πλησιάζεις δύο χρονών, εμείς είμαστε μόνο 3 μήνες γονείς. Στα βλέμματα που νιώθω ότι αναρωτιούνται απαντώ με ειλικρίνεια, εξάλλου έτσι πρόκειται να είμαστε και μαζί σου: απολύτως ειλικρινείς.

Και – δεν ξέρω πως το φαντάζεται ο καθένας – εισπράττουμε τόση πολλή αποδοχή και χαρά από τον καθένα που μαθαίνει ότι δεν σε έχω γεννήσει αλλά σε έχουμε επιλέξει με την καρδιά μας, που πραγματικά νιώθουμε ότι φαινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι ενώ στην πραγματικότητα δεν είμαστε. Εγώ είμαι μια μαμά σαν όλες τις άλλες. Δεν σκέφτομαι καθόλου μέσα στην ημέρα το παρελθόν, παρά μόνο το μέλλον. Και προσπαθώ πολύ να χαρώ τις στιγμές, το χρόνο που έχω μαζί σου τώρα που είσαι μικρός γιατί όλοι μου λένε ότι ο χρόνος πετάει μέσα από τα χέρια μας, ότι θα μεγαλώσεις πριν καν το καταλάβω.

Να και κάτι ακόμα στο οποίο είμαι πολύ τυχερή: Έχω χρόνο μαζί σου σε μια ηλικία που μπορώ να σε χαρώ, να μιλήσουμε, να παίξουμε, να κάνουμε βόλτες όλη μέρα. Οι περισσότερες μαμάδες αναγκάζονται να γυρίσουν στη δουλειά όταν το μωρό τους είναι περίπου 12 μηνών, εγώ πήρα την άδεια από τη δουλειά μου τώρα, για να μείνω μαζί σου για περίπου 6 μήνες.

Λατρεύω να έρχομαι να σε παίρνω από την κούνια σου το πρωί, να απαντάω στα χιλιάδες «τι είναι» σου, να σε ακούω να επαναλαμβάνεις ότι λέμε, να χορεύεις με τη μουσική. Δεν ξέρω αν υπάρχει τόσο χαρούμενο παιδάκι σε όλο τον κόσμο.

Θα με πεις υπερβολική, το ξέρω. Να ξέρεις όμως ότι όποτε βγαίνουμε βόλτα το λέει όποιος σε συναντά: «τι χαρούμενο παιδάκι είναι αυτό»! Μπαίνουμε σε μαγαζιά και χαιρετάς γελαστός όλο τον κόσμο, σπάνια παραπονιέσαι, χαϊδεύεις όλα τα ζωάκια στο δρόμο, τρέχεις και χοροπηδάς μόλις βρεθείς έξω από το σπίτι. Κοιτάζεις αχόρταγα τα πάντα, θέλοντας να ρουφήξεις ότι πληροφορία υπάρχει.

Αν είναι όλα ρόδινα; Εντάξει, δεν θα σου πω ότι δεν «τσακωνόμαστε». Αλλά και αυτό έχει πλάκα. Πολλές φορές δεν ακούς και πιάνεις πράγματα που δεν πρέπει όπως τις πρίζες ή καλώδια. Τότε σου φωνάζω λιγάκι, και αμέσως μετά σου εξηγώ γιατί δεν πρέπει να το πιάσεις. Δεν έχω ιδέα αν καταλαβαίνεις, αλλά θέλω να σου εξηγώ τα πάντα. Θέλω να ξέρεις ότι με νοιάζει μόνο να μην πάθεις τίποτα. Όπως όλες οι μαμάδες δηλαδή.

Αναρωτιέμαι αν καταλαβαίνεις διαφορά στον ύπνο, αν ησυχάζεις καλύτερα εδώ, στο σπίτι μας. Όσο να ναι, σκέφτομαι, 11 παιδιά να κοιμούνται στον ίδιο χώρο δεν μπορεί παρά να ήταν δύσκολο να ησυχάσεις. Εδώ κοιμάσαι πολύ, και βαθιά. Έχεις το δικό σου δωμάτιο, το δικό σου κρεβάτι και την ηρεμία σου. Και αν φωνάξεις πάντα είμαστε εδώ να έρθουμε να σε αγκαλιάσουμε. Για να μη φοβηθείς, να μην κρυώσεις, να μην περάσει ποτέ από το μυαλό σου ότι θα φύγουμε.

Γιατί δεν θα πάμε πουθενά, είμαστε οι γονείς σου και θα είμαστε πάντα εδώ για σένα. Δεν λαχταρώ να μεγαλώσεις, θα χαρώ κάθε μας μέρα με ότι έχει να μας χαρίσει.