Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε υγιή σχέση με το σύντροφό σας


Δεν είναι όλοι οι γάμοι επιτυχημένοι, ούτε όλες οι σχέσεις μεταξύ των συντρόφων υγιείς και ουσιαστικές. Γι'αυτό λοιπόν πρέπει να τα βάλετε κάτω για να συνειδητοποιήσετε αν όλα βαίνουν καλώς ή χρειάζεται από κοινού προσπάθεια να βελτιώσετε τη σχέση σας:

  • Το πρώτο και προφανές κριτήριο είναι η αγάπη. Αν υπάρχει αγάπη, η μεταξύ σας σχέση είναι δεδομένα υγιής, αφού ακόμα κι αν περάσετε μια δύσκολη περίοδο, θα την περάσετε μαζί και ο ένας θα στηρίζει τον άλλον.
  • Οι μεταξύ σας εντάσεις είναι ένα ακόμα κριτήριο για να διαπιστώσετε πώς πάνε τα πράγματα. Δεν υπάρχει σχέση ή γάμος χωρίς εντάσεις, όμως όλα εξαρτώνται από τις αιτίες που τις προκαλούν, τη συχνότητα και το πόσο εύκολα ή δύσκολα λύνονται.
  • Προέκταση αυτού είναι αν όντως, μετά από αμοιβαίες εξηγήσεις, λύνεται μια παρεξήγηση και προχωράτε παρακάτω ή έχετε απωθημένα και κάποια στιγμή τα ξεσπάσετε. Αν εμπίπτετε στην πρώτη κατηγορία, όλα βαίνουν καλώς. Αν όχι, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά, μιας και μιλάμε για τον άνθρωπό σας και όχι κάποιον τυχαίο.
  • Διερωτηθείτε αν κάνετε αμοιβαίες υποχωρήσεις ή ο καθένας θέλει να περάσει το δικό του. Οι υποχωρήσεις είναι μια ήττα του εγωισμού, στο βωμό του αλληλοσεβασμού και της αρμονικής συνύπαρξης με τον άνθρωπό σας.
  • Η υγιής σχέση προϋποθέτει ότι κανένας από τους συντρόφους δεν προσπαθεί να αλλάξει τον άλλον. Σέβεται τη διαφορετικότητά του και απλά του δίνει συμβουλές μόνο σε συμπεριφορές και αντιλήψεις που αδικούν τις πραγματικές του δυνατότητες ή δυσχεραίνουν τη συνύπαρξή τους.
  • Υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία; Λειτουργεί υποστηρικτικά ο ένας στον άλλον; Υπολογίζετε τη γνώμη του; Αν οι απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα είναι καταφατικές, είναι φανερό ότι η σχέση σας αποπνέει υγεία!