Τι πρέπει να τρώει ένα παιδί από ενός έτους και μετά


Ποιο είναι το διατροφικό πρόγραμμα που πρέπει να έχει ένα παιδάκι από ενός έτους και μετά; Πόσα πρέπει να είναι τα καθημερινά γεύματά του και τι πρέπει να καταναλώνει; Ανά πόσες ώρες;

Η διατροφή ενός νηπίου απασχολεί πολύ τους γονείς στην προσπάθειά τους πρώτον να μην γίνει ένα παιδί παχύσαρκο, δεύτερον να τρέφεται με όλα τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξή του και τρίτον για να αντιμετωπίσουν τα καπρίτσια που πολλά παιδάκια έχουν σε αυτή την ηλικία!

Όπως πάντα ο παιδίατρος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί με πολύ περιεκτικό τρόπο τι πρέπει να τρώει ένα παιδί μόλις συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο της ζωή του!

Σε γενικές γραμμές μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής ακολουθούμε λίγο πολύ το εξής πρόγραμμα:

  • Το πρωί 7-8 δίνουμε γάλα.
  • Γύρω στις 10-11 δεκατιανό το οποίο μπορεί να είναι φρουτόκρεμα.
  • Γύρω στις 1.30 με 2.30 κρεατοχορτόσουπα που μπορεί να είναι όλα τα είδη κρέατος σε συνδυασμό με λαχανικά, ρύζι, ζυμαρικά κ.λπ.
  • Το απόγευμα έχουμε επιλογές όπως γιαούρτι, ρυζόγαλο, τοστ, σκέτο από χυλοπίτες, σκέτο τραχανά, σκέτο χορτόσουπα ή καμιά φορά αν έχει μείνει φαγητό από το μεσημεριανό ή επίσης ένα πιατάκι με τυρί, ψωμί, πατατούλα, ντοματούλα ή επίσης μια φέτα ψωμί με μέλι και ταχίνι.
  • Το βράδυ γύρω στις 8 με 9 το παιδί πίνει το τελευταίο γάλα ώστε μετά να κοιμηθεί.

Όπως, όμως, επισημαίνει ο Δρ. Μαζάνης "πολλά παιδάκια μπορεί να έχουν ένα διαφορετικό πρόγραμμα γι' αυτό δεν είναι άσχημο να ακολουθούμε κατά κάποιο τρόπο και την όρεξη του παιδιού σε σχέση με τις ώρες που κοιμάται αλλά και το πρόγραμμα των γονιών. Εκείνο που έχει σημασία είναι αυτά τα 4 βασικά γεύματα συν το δεκατιανό που θα είναι φρούτα να τα τρώει μέσα στο 24ωρο".

Πηγή: www.tlife.gr