Νόστιμη, γεμιστή γαλοπούλα

Η γεμιστή γαλοπούλα δεν πρέπει να λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι την ημέρα τον Χριστουγέννων. Μπορεί επί της ουσίας να μην είναι ελληνικό έθιμο, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια το έχουμε υιοθετήσει.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν το κοτόπουλο για τη συγκεκριμένη ημέρα, μιας και η τιμή της γαλοπούλας είναι πολύ πιο υψηλή και το κρέας της πιο γευστικό μεν, πιο σκληρό δε.

Όποιο πουλερικό από τα δύο κι αν προτιμάς όμως, το βασικό είναι να ξέρεις πώς να το μαγειρεύεις και να ενισχύσεις τη γεύση του με την κατάλληλη μαρινάδα.

Αν λοιπόν ψάχνεις την πιο εύκολη και ταυτόχρονα γευστική συνταγή για γαλοπούλα με παραδοσιακή γέμιση, τότε σίγουρα θα λατρέψεις την πρόταση του Ηλία Μαμαλάκη!

Τι υλικά θα χρειαστείς για να μαρινάρεις τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα:

  • 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα απαλή
  • 1 φλιτζάνι κονιάκ
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας σόγια σος
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Τα υλικά τις μαρινάδας που μόλις δώσαμε είναι για μία γαλόπουλα που ζυγίζει 4-5 κιλά. Σε περίπτωση που είναι μεγαλύτερη θα πρέπει φυσικά να αυξήσεις τις δοσολογίες.

Τι υλικά θα χρειαστείς για τη γέμιση:

  • 1 κιλό κιμά χοιρινό
  • 3 κουταλιές της σούπας ρύζι για πιλάφι
  • 24 κάστανα ψητά και καθαρισμένα
  • 4 κουταλιές της σούπας μαύρη σταφίδα
  • 4 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο
  • 1 μεγάλο τριμμένο κρεμμύδι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για να ξεκινήσεις λοιπόν αυτήν την υπέροχη συνταγή, θα πρέπει να βάλεις στο μπλέντερ σου τα υλικά της μαρινάδας και να τα χτυπήσεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα σου και να λιώσει η μουστάρδα.

Έπειτα, αφού καθαρίσεις και πλύνεις πολύ καλά τη γαλοπούλα σου, πάρε ένα πινέλο και άλειψε τη γαλοπούλα σου καλά, τόσο στο εξωτερικό της όσο και στο εσωτερικό της και άφησέ τη να τραβήξει τη μαρινάδα για 3 με 4 ώρες.

Σειρά τώρα έχει η γέμιση. Βάλε σε ένα μεγάλο τηγάνι το κρεμμύδι και σόταρέ το μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει, χωρίς δηλαδή να γίνει πολύ σκούρο και μαραθεί τελείως.

Όταν είναι έτοιμο, πρόσθεσε πρώτα τον κιμά και έπειτα το ρύζι και ανακάτεψε πολύ καλά. Όταν καβουρδιστεί ο κιμάς χρησιμοποίησε το λευκό κρασί για να τον σβήσεις.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε τη σταφίδα, το κουκουνάρι και τα κάστανα και συνέχισε το ανακάτεμα, προσθέτοντας 1 ποτήρι κρασιού νερό.

Άσε τα υλικά σου να πάρουν βράση και βγάλε τη γέμιση από τη φωτιά για να προσθέσεις τα μπαχαρικά σου, δηλαδή το μπαχάρι, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι.

Τέλος, πάρε ένα κουτάλι και γέμισε τη γαλοπούλα σου, πιέζοντας τη γέμιση για να χωρέσει όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερη. Όσο για το ράψιμο που κάνουμε συνήθως για να κλείσει, μπορείς να το αποφύγεις βάζοντας στην τρύπα ένα ξινόμηλο.

Βάλε λοιπόν το ταψί με την γαλοπούλα στο φούρνο και ρίξε από πάνω της όση μαρινάδα έχει μείνει και σκέπασέ τη με ένα αλουμινόχαρτο ώστε να γίνει πιο μαλακιά και να μην πάρει τόσο γρήγορα χρώμα.

Ψήσ'τη στους 180 βαθμούς για περίπου 3.5 ώρες, αλλά φρόντισε την τελευταία μισή ώρα να βγάλεις το αλουμινόχαρτο για να μπορέσει να ροδίσει καλά.

Πηγή: www.ediva.gr