Βοηθήστε το μωρό σας να γνωρίσει τους ήχους

Λίγο πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου ζωής είναι η κατάλληλη ηλικία να αρχίσει το μωρό σας να εξοικειώνεται με διάφορους ήχους. Άραγε με ποιους τρόπους μπορείτε να βάλετε το λιθαράκι σας στο κομμάτι αυτό; 

  • Ο πιο απλός τρόπος να κάνει μια πρώτη γνωριμία με κάποιους ήχους είναι με τη βοήθεια των παιχνιδιών του, όπως η κουδουνίστρα. Έτσι όπως κουνάει τα συγκεκριμένα παιχνίδια, εκείνα παράγουν ήχους, οι οποίοι συνήθως, αν όχι του αρέσει, τουλάχιστον του κινεί το ενδιαφέρον.

  • Ακόμα και χωρίς να κάνετε κάτι ιδιαίτερο, θα παρατηρήσετε ότι το μωρό από μόνο του βρίσκει ασυνείδητα διάφορους τρόπους να παράγει ήχους με οτιδήποτε πιάνει στα χέρια του.

  • Όταν το μωρό σας έχει καλή διάθεση, μπορείτε να πάτε κοντά και να παράγετε διάφορους ήχους με πολλά αντικείμενα (όχι παιχνίδια). Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει για εκείνο να διαπιστώσει ότι ένα αντικείμενο παράγει διαφορετικό ήχο ανάλογα την επιφάνεια με την οποία έρχεται σε επαφή.

  • Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην επιλογή ήχων που θα μάθετε στο παιδί με τον παραπάνω τρόπο. Υπάρχουν κάποιοι που το συνταράσσουν, οπότε αποφύγετε τα αντικείμενα που βγάζουν έντονο ή πολύ δυνατό ήχο.

  • Κάντε αναπαράσταση με το στόμα ορισμένων ήχων που αρέσουν στο παιδί για να εξοικειωθεί ακόμα περισσότερο με αυτούς και να μάθει να τους συνδυάζει με συγκεκριμένα αντικείμενα. Και επειδή σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να το κάνει μόνο του, πείτε του ξεκάθαρα σε τι αντιστοιχεί ο τάδε ήχος.