Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί έχει ανάγκη στήριξης


Εκ προοιμίου, όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη καθοδήγησης και στήριξης από τους γονείς τους. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις τη χρειάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό, επειδή νιώθουν άσχημα για κάτι. Το θέμα είναι να «διαβάσετε» σωστά τα μηνύματα που σας στέλνουν:

  • Είναι τέτοιο το δέσιμο της μανούλας με το παιδί της που μπορεί να δείχνει καλά και εκείνη ενστικτωδώς να αντιληφθεί ότι κάτι το προβληματίζει. Αν λοιπόν πιάσουν κάτι τέτοιο οι «κεραίες» σας, φροντίστε να διαπιστώσετε με τον κατάλληλο τρόπο ότι είναι όντως έτσι.

  • Γενικότερα, μη μείνετε σε αυτά που βλέπετε από το παιδί σας. Υπάρχει, λόγου χάρη, περίπτωση να είναι εσωστρεφής χαρακτήρας και να εσωτερικεύει οτιδήποτε απασχολεί το μυαλουδάκι του.

  • Πολλές φορές η γκρίνια κρύβει πολύ περισσότερα από αυτό που φαντάζεστε. Στο χέρι σας είναι λοιπόν να διαπιστώσετε αν είναι απλά μια κακή ημέρα του παιδιού ή κάτι άλλο θέλει να σας πει με αυτόν τον τρόπο.

  • Σε ορισμένες περιπτώσεις και, παρά το γεγονός ότι κάνει σαφές πως κάτι το προβληματίζει, προσπαθεί να το αποκρύψει άτσαλα ή να δείξει επί τούτου ότι δεν έχει ανάγκη τη βοήθειά σας. Μην παρασυρθείτε από τα καμώματά του, ηρεμήστε το και δείξτε του ότι είσαστε εκεί για εκείνο. Κι αν εκείνη το φορά δεν υπάρξει αποτέλεσμα, στο μέλλον ίσως το δει με θετικό μάτι.

  • Από εκεί και πέρα, αν το παιδί σας είναι εκδηλωτικό, λύνονται τα χέρια σας. Είτε θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι καλά από το πρόσωπό του ή τη γλώσσα του σώματος, είτε με κάποια δική σας νύξη θα σας δώσει να καταλάβετε τι συμβαίνει.