Τρόποι ενίσχυσης της δημιουργικότητας του παιδιού


Μπορεί να έχει ταλέντο στη ζωγραφική ή απλά να αναζητά τρόπους να εκφράσει τη δημιουργικότητά του. Όπως και να έχει, το ζητούμενο είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να την καλλιεργήσει απρόσκοπτα:

  • Ανακαλύψτε ποιες είναι οι κλίσεις και τα ταλέντα του παιδιού σας και δημιουργήστε τις προϋποθέσεις να τα «δουλέψει».

  • Δώστε στο παιδί τα εφόδια να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του. Κοινώς αγοράστε του τα κατάλληλα «εργαλεία» και εξασφαλίστε του τον απαραίτητο χρόνο να την εκφράσει.

  • Μην το κυνηγάτε όλη την ώρα από πίσω όταν νιώσετε ότι υπάρχει πιθανότητα να κάνει σκανταλιά κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας. Ορισμένες από αυτές είναι και ακίνδυνες και έμμεσα προάγουν τη δημιουργικότητά του, όσο κι αν δεν πάει το μυαλό σας.

  • Εστιάστε στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα. Όταν, για παράδειγμα, το μικρό σας έχει φτιάξει κάποιες ζωγραφιές, μην τις αξιολογήσετε με βάση το αισθητικό αποτέλεσμα. Το σημαντικό είναι ότι καταπιάστηκε με κάτι που του αρέσει και αφιέρωσε χρόνο, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του.

  • Ακόμα κι αν οι δραστηριότητες μέσω των οποίων εκδηλώνει τη δημιουργικότητά του δεν είναι συνηθισμένες για πολλά παιδάκια της ηλικίας του, σε καμία περίπτωση μην τις κατακρίνετε και μην προσπαθήσετε να το προσανατολίσετε προς άλλες της αρεσκείας σας.

  • Επαινέστε το όταν βλέπετε προσπάθεια και εξέλιξη για να νιώσει αυτοπεποίθηση και να συνεχίσει να ασχολείται. Είπαμε και πιο πάνω ότι σημασία έχει η προσπάθεια και όχι τόσο η αποτελεσματικότητα.