Οι επιπτώσεις της αρνητικής κριτικής στο παιδί

fiogf49gjkf0d
Κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο να επιπλήξετε το παιδί σας για κάποια πράγματα που λέει ή κάνει. Το θέμα όμως είναι να μην το παρακάνετε, αν δε θέλετε άθελά σας να του δημιουργήσετε διάφορα προβλήματα στην ψυχοσύνθεσή του:

  • Με τη συχνή αρνητική κριτική, το παιδί σας δε θα μάθει να πιστεύει στις δυνατότητές του. Ουσιαστικά θα το κάνετε να νιώθει ότι δεν αξίζει τίποτα και θα φέρεται συνεχώς φοβικά και με ανασφάλεια στις επιλογές του.

  • Αν η κριτική έχει μέσα και τη σύγκριση με άλλα παιδάκια, ιδιαίτερα αν είναι με το αδερφάκι του, νομοτελειακά θα δημιουργηθεί ανταγωνισμός και οι μεταξύ τους καυγάδες θα είναι στην ημερήσια διάταξη.

  • Από εκεί και πέρα, να περιμένετε ότι η στάση του παιδιού απέναντί σας θα είναι άκρως επιθετική, μιας και θα αμφιβάλλει για την αγάπη σας προς το πρόσωπό του.

  • Μια ακόμα αρνητική επίπτωση της συνεχούς και ισοπεδωτικής κριτικής στο παιδί σας θα είναι να μη νιώθει ευτυχισμένο, ούτε ικανοποιημένο από τη ζωή του. Αντί λοιπόν να το βοηθάτε να είναι ευτυχισμένο, άθελά σας πετυχαίνετε το ακριβώς αντίθετο.

  • Με δεδομένο ότι οι εκάστοτε δικές σας συμπεριφορές αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για το μικρό σας, όταν εκείνο μεγαλώσει, θα ασκεί τακτικά κριτική στους γύρω του, ακόμα και σε ανθρώπους που αγαπά.