Πώς συνδέεται ο ύπνος με την παιδική παχυσαρκία


Σύμφωνα με έρευνα, όσο πιο νωρίς το βράδυ κοιμούνται τα μικρά παιδιά, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να γίνουν παχύσαρκα όταν φτάσουν στην εφηβεία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ohio State University και συμμετείχαν 977 παιδιά, οι γονείς των οποίων ανέφεραν τι ώρα τα έβαζαν για ύπνο στην ηλικία των 4,5 ετών. Στη συνέχεια μετρήθηκε ο δείκτης μάζας του σώματός τους (ΒΜΙ) όταν έγιναν 15 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από τα παιδιά που κοιμούνταν στις 8 το βράδυ μόνο το 10% ήταν παχύσαρκα στην ηλικία των 15 ετών, ενώ από τα παιδιά που κοιμούνταν μεταξύ 8 και 9 το βράδυ το ποσοστό ήταν 16%. Αντίθετα, στα παιδιά που έπεφταν για ύπνο μετά τις 9 το βράδυ το ποσοστό παχυσαρκίας κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους ανέβαινε στο 23%.

Όπως τόνισε η υπεύθυνη της έρευνας, καθηγήτρια επιδημιολογίας Sarah Anderson, φαίνεται πώς η ώρα του ύπνου δρα προληπτικά στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. «Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που κοιμούνται γύρω στις 8 κάθε βράδυ, έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα μετά από δέκα χρόνια».

Αν και δε μετρήθηκε το σύνολο των ωρών που κοιμούνταν τα παιδιά, πιστεύεται ότι όσο νωρίτερα πηγαίνει ένα παιδί για ύπνο, τόσες περισσότερες ώρες κοιμάται. Επίσης η συνέπεια στο βραδινό ύπνο, υποδηλώνει και μια γενικότερη συνέπεια στην καθημερινή ρουτίνα των παιδιών, αρα και σε ό,τι σχετίζεται με την διατροφή τους.