Πώς να μαυρίσεις χωρίς να καείς

Φαντάζομαι πως φέτος, όπως και κάθε καλοκαίρι, αναζητάς χρυσαφί, βραζιλιάνικο μαύρισμα. Για να το καταφέρεις φυσικά, πρέπει να προσέχεις πάρα πολύ, καθώς ο ήλιος είναι επικίνδυνος για πολλούς λόγους. Πιστεύω πως δε θέλεις καλοκαιριάτικα να τη βγάλεις σε κάποιο νοσοκομείο.

Οι ειδικοί γιατροί για το δέρμα σου, γνωστοί και ως δερματολόγοι, προειδοποιούν ότι το ηλιακό έγκαυμα εκτός από το να σου χαλάσει τις διακοπές και τη διάθεση, μπορεί να επηρεάσει με πολύ άσχημο τρόπο την υγεία του σώματός σου!

Το κάψιμο εμφανίζεται σε μέρη που εκθέτονται περισσότερο στον ήλιο όπως η πλάτη, τα πόδια αλλά ακόμα και η μύτη και τα μάγουλα και μερικές φορές τα αυτιά και τα χείλη. Παρουσιάζεται ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες και συνήθως συμβαίνει συχνότερα όταν φυσάει, καθώς μέχρι το 80% των βλαβερών ακτίνων UVΑ και UVB περνά από τα σύννεφα. 

Για να πετύχεις ένα φανταστικό υγιές μαύρισμα χωρίς εγκαύματα, θα πρέπει να ξέρεις τους βασικούς κανόνες ηλιοπροστασίας που είναι οι εξής:

Ώρες έκθεσης

 

Απόφυγε με κάθε τρόπο την απευθείας έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11:00–16:00. Προτίμησε να κάτσεις κάτω από κάποια ομπρέλα ή ακόμα καλύτερα φυσική σκιά. Εναλλακτικά κάτσε στο μπαράκι, που θα έχει εκτός από σκιά, ανεμιστήρες.

Αντηλιακό

Αγόρασε αντηλιακό με δείκτη προστασίας >30 SPF. Μην ξεχνάς να ξαναβάζεις κάθε δύο ώρες, το λιγότερο. Και φυσικά, ύστερα από κάθε βουτιά, είτε πρόκειται για αδιάβροχη κρέμα, είτε όχι!

Να απλώνεις πάντα αντηλιακό! Ακόμα και όταν κάθεσαι κάτω από ομπρέλα ή φυσική σκιά δέντρου, επειδή η χρυσή άμμος, αλλά και το θαλασσινό νερό αντανακλά πάνω σου, περισσότερη από τη μισή ποσότητα ακτινοβολίας του ήλιου.

Γυαλιά και καπέλο απαραιτήτως

Προστάτευσε τα μάτια σου και το κεφάλι φορώντας γυαλιά ηλίου και καπέλου. Ο ήλιος προκαλεί φωτογήρανση, καρκίνο και φυσικά ηλίαση.

Κοίτα το ιστορικό σου και το χρώμα του δέρματός σου

Οι δερματολόγοι εφιστούν την προσοχή στους λουόμενους ανεξαρτήτως φύλου ή χρώματος. Παρ'όλα αυτά, πάντα υπάρχει η ευαίσθητη ομάδα! Αν έχεις ανοιχτό δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά ή κάποιο ιστορικό καρκίνου, μην κάθεσαι στον ήλιο.

Πηγή: www.ediva.gr