Μικρό, αλλά άκρως εγωκεντρικό!

Όλοι οι άνθρωποι είναι εγωκεντρικοί, πόσο μάλλον τα παιδιά που έχουν μάθει να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το θέμα όμως είναι ότι, ακόμα κι αν θέλετε, δεν πρέπει να υποκύπτετε πάντοτε στα «θέλω» του:

  • Ο εγωκεντρισμός ενός παιδιού μπορεί να φτάσει μέχρι το σημείο να καταστρατηγείται κάθε έννοια λογικής. Αν καρφωθεί κάτι στο μυαλουδάκι του δεν του το βγάζετε με τίποτα, ακόμα κι αν είναι για αντικειμενικούς λόγους απραγματοποίητο.

  • Το παιδί θεωρεί ασυνείδητα ότι όλα μπορούν να γίνουν απλά και μόνο επειδή τα θέλει πολύ. Εκείνες λοιπόν τις στιγμές που έχει κατακλυστεί από την επιθυμία και προσπαθεί να σας αλλάξει γνώμη, είναι ανώφελο να προσπαθήσετε να του εξηγήσετε τους λόγους που πρέπει να αρνηθείτε. Όταν αποδεχθεί τη σκληρή για εκείνο πραγματικότητα, ίσως υπάρξει μια περίπτωση να καταλάβει.

  • Του φαίνεται εντελώς παράλογο και σε κάθε περίπτωση τελείως εκτός της δικής του νοοτροπίας ότι υπάρχουν άνθρωποι (όχι μόνο οι γονείς του) που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά από εκείνο και τελικά το κακοκαρδίζουν.

  • Δεν ενδιαφέρεται καθόλου να λειτουργήσει για το καλό του άλλου και το μόνο που τον απασχολεί είναι να έχει ό,τι καλύτερο μπορεί και μάλιστα τη στιγμή που το θέλει.

  • Μπορεί να είναι σε μια ηλικία που επί της ουσίας λίγα πράγματα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε για να μειωθεί ο εγωκεντρισμός του, όμως μπορείτε κάλλιστα να θέσετε όρια στις παράλογες απαιτήσεις του που να τηρούνται κατά γράμμα τόσο από εσάς όσο και από το σύντροφό σας. Έτσι μπαίνουν οι βάσεις για να αποκτήσει λιγότερο εγωκεντρική νοοτροπία όταν μεγαλώσει.