Τι να περιμένετε μετά τον τοκετό

Μετά τον τοκετό και τη γέννηση του παιδιού σας, μια καινούρια περίοδος αρχίζει, η οποία όμως τον πρώτο καιρό τουλάχιστον συνοδεύεται από κάποια συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει να είστε προετοιμασμένες.

Έντονη εφίδρωση:
Πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι για μέρες ή και για εβδομάδες μετα τον τοκετό ιδρώνουν πολύ, ιδιαίτερα τη νύχτα όταν καταφέρνουν να ξεκλέψουν λίγες ώρες ύπνου.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό και σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές που σας συμβαίνουν. Προσπαθήστε να κάνετε συχνά ντους και προτιμήστε βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα.

Αίσθημα πείνας:
Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες μανούλες μόλις συνέλθουν από τον τοκετό, ζητούν κάτι να φάνε.

Οι πρώτες εβδομάδες δεν είναι κατάλληλες για να ξεκινήσετε δίαιτα ή να αγχωθείτε με τα κιλά που πήρατε, ειδικά αν θηλάζετε. Φροντίστε να ακούτε τον οργανισμό σας και να τρέφεστε υγιεινά.

Τριχόπτωση:
Δυστυχώς η περίοδος της εγκυμοσύνης που τα μαλλιά σας ήταν πυκνά και λαμπερά ανήκει πια στο παρελθόν.

Καθώς οι ορμονικές αλλαγές συνεχίζονται θα παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας θα αρχίσουν να πέφτουν. Αν όμως το φαινόμενο διαρκεί για πολλούς μήνες, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Πρήξιμο:
Θα περιμένατε ότι με το τέλος της εγκυμοσύνης θα τέλειωνε και το πρήξιμο των άκρων που σας ταλαιπωρούσε.

Όμως συχνά οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια του τοκετού δέχονται ενδοφλέβιες αγωγές, μπορεί για λίγες μέρες να αισθάνονται πρησμένες.

Τα λόχια:
Και φυσικά θα πρέπει να είστε προετοιμασμένες για το αίμα μαζί με τα υπολείμματα υμένων που αποβάλλονται από τη μήτρα κατά τη διάρκεια της λοχείας.

Σίγουρα θα χρειαστείτε πολλές και μεγάλες σερβιέτες τις πρώτες μέρες, ενώ σταδιακά η ροή τους θα μειώνεται.

Αν παρατηρήσετε οτιδήποτε ανησυχητικό (π.χ. μεγάλους θρόμβους αίματος) επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας.