Μάθετε στο παιδί να μη σας διακόπτει


Αν δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε μια κουβέντα με το σύντροφό σας ή ένα τηλεφώνημα χωρίς το παιδί σας να σας διακόψει εκατό φορές, ας δούμε πώς μπορείτε να του μάθετε να περιμένει μέχρι να τελειώσετε.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δε διακόπτουν γιατί θέλουν εσκεμμένα να σας εκνευρίσουν, αλλά γιατί ακόμα δεν έχουν την απαιτούμενη ωριμότητα να περιμένουν υπομονετικά να τελειώσετε αυτό που λέτε ή κάνετε.

Επιπλέον πολλές φορές θεωρούν ότι αυτό που έχουν να σας πουν είναι τόσο συγκλονιστικό, που είναι αδύνατον να μη σας διακόψουν, ειδικά όταν έχουν μάθει να είναι πάντα το επίκεντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντός σας. Και φυσικά υπάρχει πάντα και η περίεργη σχέση των νηπίων με το χρόνο, για παράδειγμα όταν τους λέτε να περιμένουν δύο λεπτά, σε εκείνα φαίνεται ότι περνούν δύο ώρες!

Επειδή όμως πρόκειται στα αλήθεια για μια άσχημη συνήθεια, που καλό θα είναι να κοπεί έγκαιρα, ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε:

Αγνοήστε το:
Ίσως είναι δύσκολο να το κάνετε, όταν σας μιλά, σας τραβά ή γκρινιάζει για να το ακούσετε, όμως αν τα καταφέρετε θα του περάσετε το μήνυμα ότι όταν σας διακόπτει, δε θα κερδίζει την προσοχή σας, όπως επιθυμεί.

Θέστε κανόνες: Εξηγήστε στο μικρό σας σε ποιες περιπτώσεις δεν επιτρέπεται να διακόπτει, π.χ. όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, όταν δουλεύετε ή όταν συζητάτε κάτι σημαντικό με κάποιον άλλον ενήλικα. Επιμείνετε σε αυτούς του κανόνες με συνέπεια.

Εξηγήστε του γιατί δε θέλετε να σας διακόπτει: Είναι βασικό το παιδί να καταλάβει γιατί αυτή η συμπεριφορά δεν είναι σωστή. Για παράδειγμα γιατί δεν ακούτε τι σας λέει ο άλλος από το τηλέφωνο ή γιατί θέλετε να πείτε κάτι πολύ σημαντικό στον μπαμπά κλπ. Βέβαια μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε τις εξηγήσεις άπειρες φορές.

Προνοήστε: Αν παρ’ όλα αυτά έχετε να κάνετε ένα σημαντικό τλεφωνημα ή μια δουλειά που δεν μπορεί να περιμενει, φροντίστε να εξασφαλίσετε ότι το παιδί δε θα σας διακόψει δίνοντάς του ένα παιχνίδι, ένα βιβλίο κλπ.

Διδάξτε του πώς να διακόπτει ευγενικά: Όταν υπάρχει πραγματικά ανάγκη, (π.χ. τουαλέτα) μάθετε στο παιδί να σας διακόπτει ήρεμα και ευγενικά και φυσικά ανταποκριθείτε άμεσα στην ανάγκη του.