Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να κοινωνικοποιηθεί

Άπειρα όπως είναι από ανθρώπινες σχέσεις, τα παιδιά χρειάζονται τη συμβολή σας στη διαδικασία της κοινωνικοποίησής τους. Χωρίς να επιβάλλετε τα θέλω σας, μπορείτε απλά να τους δώσετε κάποιες γενικές αρχές που θα τα βοηθήσουν στη ζωή τους:

  • Το πρώτο και κύριο είναι να μην πιέζετε το παιδί να γίνει κοινωνικό επειδή αυτό θεωρείτε ότι είναι το σωστό. Ορισμένα παιδιά είναι εσωστρεφή ή απλά θέλουν το χρόνο τους μέχρι να αποκτήσουν φίλους και επειδή ακριβώς θέλετε το καλό τους, δώστε τους χρόνο.

  • Αν εκδηλώνουν επιθυμία να βρεθούν με το φίλο τους, φροντίστε να τους φέρνετε σε επαφή. Όσο πιο συχνά βρίσκονται, τόσο περισσότερο συσφίγγονται οι σχέσεις τους.

  • Δώστε στο παιδί το ελεύθερο να σας μιλάει για τα παράπονα που έχει από το φίλο του και πείτε του τη γνώμη σας, με γνώμονα την αποκατάσταση της σχέσης τους. Αυτό το λέμε επειδή σε αυτές τις ηλικίες λειτουργούν εγωκεντρικά και παρορμητικά, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

  • Μάθετε στο μικρό σας να σέβεται τους ανθρώπους και τα θέλω του και να αντιληφθεί ότι οι φιλίες δεν υφίστανται για να ικανοποιούνται μόνο οι δικές του επιθυμίες, αλλά είναι μια διαδικασία αλληλεπίδρασης.

  • Τέλος, διδάξτε τα παιδιά σας να δίνουν αγάπη και ενδιαφέρον σε ανθρώπους που συμπαθούν με τρόπο και σε χρόνο που οι ίδιοι θα επιλέξουν. Το ζητούμενο άλλωστε είναι να καταλάβουν ότι είναι πολύ όμορφο να μοιράζεσαι με κάποιον όμορφα πράγματα.