10 σημάδια που δείχνουν αυτισμό

Αν η συμπεριφορά του μικρού σας φαίνεται ασυνήθιστη, η γνώση των αναπτυξιακών σταδίων του παιδιού αλλά και η στενή παρακολούθησή του καθώς αναπτύσσεται θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε μερικά σημάδια που πιθανόν να δείχνουν κάποια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Χωρίς να είναι απαραίτητο ότι αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, το παιδί θα έχει αυτισμό, καλό είναι να το συζητήσετε με έναν ειδικό, καθώς το πιο σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωσή του.

Μερικά χαρακτηριστικά σημάδια είναι τα εξής:

Παρατηρήστε πότε προφέρει τους πρώτους ήχους. Αυτό συνήθως γίνεται στην ηλικία των 5 μηνών.

Την περίοδο που θα αρχίσει να χαμογελάει, παρατηρήστε αν σας κοιτάζει στα μάτια όταν του χαμογελάτε. Τα μωρά με αυτισμό τείνουν να αποφεύγουν να κοιτάζουν τους γονείς τους.

Όταν το μωρό παράγει έναν ήχο, (όπως για παράδειγμα "αααα"), επαναλάβετε και εσείς για να δείτε αν θα σας τον ανταποδώσει. Τα μωρά με αυτισμό συνήθως δεν το κάνουν, όπως και δε συμμετέχουν στο χαρακτηριστικό παιχνίδι "κούκου-τσα".

Το μωρό ανταποκρίνεται όταν το φωνάζετε με το όνομά του; Συνήθως αυτό αρχίζει να γίνεται στους 10 μήνες. Τα μωρά με αυτισμό συνήθως αγνοούν κάποιον που τα καλεί. Ωστόσο αν το μωρό σας φαίνεται να μη σας ακούει, κάντε μια εξέταση στην ακοή του.

Παρατηρήστε τις αντιδράσεις του μικρού σας το πρώτο χρόνο της ζωής του. Σε αυτή την ηλικία συνήθως τα μωρά δείχνουν κάτι, πιάνουν και περιεργάζονται πράγματα και προσπαθούν να μιλήσουν.

Πόσο ευαίσθητο είναι στους ήχους; Πολλά παιδιά με αυτισμό είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα σε δυνατούς θορύβους και δεν τους αρέσει να τα αγκαλιάζουν.

Παρατηρήστε αν κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις με το σώμα του που συνδέονται με τον αυτισμό, όπως το να κουνιέται μπρος-πίσω, να μετακινεί την παλάμη του πέρα–δώθε ή να στριφογυρίζει.

Επειδή στα παιδιά με αυτισμό δεν αρέσουν οι αλλαγές στις συνήθειές τους, παρατηρήστε τις αντιδράσεις του όταν πρέπει να μεταβεί από τη μια κατάσταση στην άλλη.

Όσον αφορά στο λεξιλόγιό τους, συνήθως στους 18 μήνες τα περισσότερα μωρά μπορούν να πουν περί τις 12 λέξεις, ενώ τα παιδιά με αυτισμό δεν μπορούν.

Κάποια παιδιά με αυτισμό δείχνουν να αναπτύσσονται κανονικά μέχρι τους 18-24 μήνες και στην συνέχεια μειώνουν ή σταματούν την ανάπτυξη αυτή.

Πηγή: www.altsantiri.gr