Γιατί πρέπει να δείχνετε εμπιστοσύνη στο παιδί

Πόσες φορές δεν έχετε σπεύσει να βοηθήσετε το παιδί σας σε κάτι γιατί πιστεύετε ότι δε θα καταφέρει και πόσες δεν του επαναλάβατε τις ίδιες συμβουλές ξανά και ξανά, θεωρώντας ότι δεν τις έχει καταλάβει;

Και πώς στα αλήθεια νιώσατε όταν εκείνο, κοιτάζοντάς σας με απόλυτη σιγουριά στα μάτια, σας είπε το αποστομωτικό «μαμά, μπορώ να το κάνω, το κατάλαβα, έχε μου λίγη εμπιστοσύνη!»;

Όσο σημαντικό είναι να βοηθάτε το παιδί σας και να στέκεστε πλάι του, αλλά τόσο σημαντικό είναι να πιστεύετε στις δυνάμεις και τις ικανότητές του να τα βγάζει πέρα. Έξαλλου ο καλύτερος τρόπος για να πιστέψει ένα παιδί στον εαυτό του και τις δυνατότητές του είναι να νιώθει ότι οι γονείς του πιστεύουν σε εκείνο.

Έτσι αποκτά αυτοπεποίθηση και ενισχύεται η αυτοεκτίμησή του.

Πολλές φορές το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά είναι χρόνος και χώρος για να αποδείξουν πρώτα στον εαυτό τους και ύστερα στους άλλους τι μπορούν να καταφέρουν. Άρα ο δικός ρόλος σας πρέπει να είναι καθοδηγητικός, ενθαρρυντικός και υποστηρικτικός, χωρίς να παρεμβαίνετε άμεσα ή να προσπαθείτε να ελέγχετε την κάθε τους σκέψη και κίνηση.

Από μικρή ηλικία δώστε τους συμβουλές και εφόδια, οπλίστε τα με αρχές και ηθικές αξίες, εμφυσήστε τους τη σημασία της εργατικότητας και της συνεχούς προσπάθειας και μετά κάντε ένα βήμα πίσω και αφήστε τα να ανοίξουν τα φτερά τους. Αν τα εμπιστευτείτε, θα πετάξουν!