Ορθολογικές μέθοδοι να βάλετε όρια στα παιδιά

Τα παιχνίδια εξουσίας ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς είναι μια καθημερινότητα σε πολλές οικογένειες, αφού τα μικρά παιδιά από τη φύση τους θέλουν να δοκιμάζουν τους γονείς τους και να τεστάρουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν. Ωστόσο αν τα παιδιά πάντα βγαίνουν νικητές σε αυτά τα παιχνίδια, η ισορροπία μέσα στην οικογένεια διαταράσσεται, γι’ αυτό ας δούμε πώς μπορείτε να τους επιβάλλετε όρια και κανόνες με αποτελεσματικό τρόπο:
  • Μιλήστε στο παιδί ευγενικά: Όταν το πειθαρχείτε, αποφύγετε τις φωνές και τις αγριάδες και απευθυνθείτε του ήρεμα, αλλά αυστηρά. Έτσι έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας ακούσει.

  • Ξεκαθαρίστε τις «κόκκινες γραμμές» σας: Επιτρέψτε στο παιδί να εκφράσει τις απόψεις ή τις αντιρρήσεις του, αλλά ξεκαθαρίστε του ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα τα οποία δε διαπραγματεύεστε, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία ή την ασφάλειά του.

  • Αποφύγετε τις μεγάλες συζητήσεις: Αν και ο διάλογος είναι σημαντικός, μην εμπλακείτε σε ατέλειωτες κουβέντες προσπαθώντας να εξηγήσετε στο νήπιό σας γιατί βάζετε ένα όριο. Από ένα σημείο και μετά θα κουραστεί, θα πάψει να σας ακούει, θα σας ζητά να το επαναλάβετε ξανά και ξανά και στο τέλος εσείς θα νευριάσετε. Σύντομες, απλές και ξεκάθαρες προτάσεις περνούν καλύτερα το μήνυμα.

  • Μείνετε συνεπείς: Υπάρχουν τα όρια και υπάρχουν και οι συνέπειες για το παιδί, όταν τα παραβαίνει. Μείνετε σταθεροί και εφαρμόζετε πάντα τις συνέπειες, έτσι ώστε ο κανόνας σας να μη μετατραπεί σε μια κούφια απειλή.

  • Προνοήστε: Τα όρια και οι κανόνες δεν τίθενται τη στιγμή που το παιδί κλαίει, παραφέρεται ή έχει μια έκρηξη θύμου. Ο γονιός πρέπει να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Συζητήστε τους κανόνες σας όταν το παιδί είναι ξεκούραστο, ευδιάθετο και ήρεμο.

  • Έχετε υπομονή: Μην περιμένετε το παιδί να συμμορφωθεί με την πρώτη. Έξαλλου πρέπει να πάθει για να μάθει. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό εσείς να έχετε υπομονή και να εφαρμόζετε με σταθερότητα τις συνέπειες που πρέπει.