Όταν ένα παιδί ενοχλεί συνεχώς το δικό σας

Πολλές φορές τα ντροπαλά παιδιά βιώνουν εξακολουθητικές οχλήσεις από άλλα που βρίσκουν διασκεδαστικό να τα πειράζουν. Αν και το δικό σας παιδί υφίσταται κάτι τέτοιο, ήρθε η ώρα να δράσετε:

  • Το πρώτο που πρέπει να καταφέρετε είναι να δημιουργήσετε κλίμα εμπιστοσύνης με το παιδί για να σας αποκαλύψει με λεπτομέρειες τι ακριβώς βιώνει και βέβαια να ξέρει ότι δε θα το εκθέσετε.

  • Επειδή το μικρό σας μπορεί να είναι χαμηλών τόνων, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να εκπαιδευτεί να υπερασπίζεται τον εαυτό του και να μην κάθεται άπραγο όταν ένα άλλο παιδάκι το μειώνει. Φυσικά δε θα πρέπει να περιμένετε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση από τη μια μέρα στην άλλη!

  • Εκτός από την έμπρακτη στήριξή σας με κάθε τρόπο, είναι εξίσου σημαντικό να μάθει ότι η βία (σωματική ή ψυχολογική) δεν είναι αποδεκτός τρόπος λύσης των διαφορών, εκτός κι αν ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

  • Ελάτε άμεσα σε επαφή με τη μητέρα του παιδιού που δημιουργεί πρόβλημα στο δικό σας και ενημερώστε τη για την κατάσταση, αφού δεν είναι δεδομένο ότι γνωρίζει τι συμβαίνει. Πέραν τούτου, αν είναι συνεργάσιμη, συζητήστε μαζί της από κοινού δράσεις για να λήξει αυτή η δυσάρεστη πραγματικότητα.

  • Αν αυτό δεν είναι εφικτό, πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας και δρομολογήστε τις εξελίξεις με τέτοιο τρόπο ώστε να το απομακρύνετε από το παιδί που το ενοχλεί συστηματικά. Σε περίπτωση που πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο, ζητήστε από τη δασκάλα να τα έχει όλη την ώρα το νου της και να φροντίζει να μην έρχονται σε επαφή.