Μπορεί το υπερηχογράφημα να δείξει λάθος φύλο μωρού;

fiogf49gjkf0d

Όλοι μας έχουμε ακούσει ιστορίες για γονείς που περίμεναν κοριτσάκι, είχαν αγοράσει τα πάντα ροζ και τελικά απέκτησαν αγοράκι. Ωστόσο πόση αλήθεια κρύβεται σε αυτές τις ιστορίες και τελικά πόσο αξιόπιστο είναι το υπερηχογράφημα σχετικά με το φύλου του μωρού;

Η αλήθεια είναι ότι το υπερηχογράφημα, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστο, αφού υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που εμποδίζουν την απεικόνιση των γεννητικών οργάνων του μωρού και συνεπώς την αποκάλυψη του φύλου του. Ας δούμε τους πιο συνηθισμένους:
  • Η θέση του μωρού: Αν το έμβρυο δε βρίσκεται στην κατάλληλη θέση κατά τη διάρκεια της εξέτασης, τότε είναι δύσκολο ο γιατρός να σας πει το φύλο του.

  • Τα βάρος της μητέρας: Αν η μητέρα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη, τότε το υπερηχογράφημα είναι πιθανό να μην είναι τόσο «καθαρό», ώστε να φαίνεται το φύλο του μωρού.

  • Πολύ νωρίς: Αν και σε πολλές περιπτώσεις το φύλο του μωρού φαίνεται ήδη από το πρώτο μεγάλο υπερηχογράφημα (αυχενική διαφάνεια), η πιο ακριβής εκτίμηση γίνεται ανάμεσα στη 20η και 24η εβδομάδα, όταν πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα β’ επιπέδου. Συνεπώς μη βιάζεστε!

Να σημειώσουμε ότι το φύλο του μωρού αποκαλύπτεται ξεκάθαρα μέσω των επεμβατικών μεθόδων της αμνιοπαρακέντησης και της λήψης τροφοβλάστης, που όμως γίνονται όταν συντρέχουν συγκεκριμένοι ιατρικού λόγοι και όχι απλά η επιθυμία των γονιών να μάθουν αν περιμένουν κοριτσάκι ή αγοράκι.